Gelire Göre Vergi Dönemi Geliyor

Asayiş haber 16 Eylül 2023 17:06
Videoyu Aç Gelire Göre Vergi Dönemi Geliyor
A
a

Sondakika : Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet yılmaz, vergi reformu üzerinde çalıştıklarını, gelire göre vergi alınmasını hedeflediklerini belirtti.

Habertürk TV'de Mehmet Akif Ersoy'un moderatörlüğündeki canlı yayının konuğu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dı.

Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yeşilkaya, Habertürk TV Ekonomi Müdürü Zeliha Saraç ve Bloomberg HT Genel Müdürü Alican Türkoğlu'nun sorularını yanıtlayan Yılmaz, vergi gelirlerinde her zaman artış olmadığına vurgu yaparken, gelir düzeyine göre vergi ödenmesi için bir reform yapılacağını açıkladı.

Cevdet Yılmaz'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

"Vergi gelirleri için önlem aldık"

"Vergi gelirlerindeki artış her zaman vergilerdeki artış olmak durumunda değil. Dört önemli etkiden bahsedebiliriz. Birincisi; bu yıl tedbirler aldık. Bütçe açığımızı aşağıya çekebilmek için. O tedbirlerin 2023'e yansıması yarım yıl 2024'e yansıması tam yıl olacak. Kayıt dışılıkla etkin ve dijital verileri kullanarak mücadele edilecek. Taahhuk-tahsilat oranlarını artırıcı tedbirler görüyoruz. Vergi oranlarında oransal değişiklik yapmadan bir farklılık oluşturacak. Enflasyon kamunun giderlerini ve vergi gelirlerini de artırıyor. Bütün bunlarla baktığımızda vergi gelirlerindeki artışı izah edebiliriz."

"Hedefimiz, gelir düzeyine göre vergi ödenmesi"

"Türkiye'de herkes vergi reformu yapılmalı diyor. Kabaca bir uzlaşı var. Sadeleştirmekten bahsediyor insanlarımız. Doğrudan vergi dolaylı vergi meselesi var. Mevcut yapıyı tartışmamız gerektiğine inanıyorum. Dolaylı vergilerin payı çok yüksek. Doğrudan vergiler nispeten düşük. Dolayısyla önümüzdeki günlerde oransal olarak doğrudan vergilerin payının artmasının gerektiğine sosyal adalet açısından artması gerektiğine inanıyorum. Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor. Dolaylı vergide bu ayrımı yapamıyorsunuz. Orada sosyal adaleti şöyle gözetiyoruz, dar gelirlilerin fazla kullandığı kalemleri yükseltmeyi düşünmüyoruz."

"En önemlisi kayıt dışı ile mücadele"

"Her zaman vergi gelirleri oran artınca artacak diye kural yok. En kritik konu kayıt dışılıkla mücadele. Bugünkü dijital imkanları düşündüğünüzde bizim çok etkili şekilde bu alanı kullanmamız gerekiyor. Bunu yaptığınızda doğrudan vergiler de artmış oluyor. Gönül arzu eder dış yatırımcı açısınan vergiler düşük olsun. Devlet olarak yapmanız gerekenler var. Eğitim, sağlık, yol, güvenlik hizmetlerini sürdürmek durumundasınız. Bunu da sağlıklı kaynaklarla disiplinli yapmak en doğrusu."

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam