Gelir vergisi mükellefleri dikkat!

ÇORUM 1 Mart 2024 12:39
Videoyu Aç Gelir vergisi mükellefleri dikkat!
A
a

Gelir vergisi mükellefleri dikkat! 2023 yılında elde edilen gelirler için beyanname verme ve ilk taksiti yatırma süreci başladı. Başta kira geliri elde edenler olmak üzere mükellefler Hazır Beyan Sistemi üzerinden kolayca beyanname verilebilecek. İşte adım adım beyanname verme rehberi…


Gelir vergisinde beyanname verme dönemi bugün başladı. 2023 yılında elde edilen gelirler için 1 Nisan tarihine kadar beyanname verilebilecek.Beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükelleflerin yardımına Hazır Beyan Sistemi yetişecek. Mükellefler, beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı'nın devreye aldığı Hazır Beyan Sistemi üzerinden verebilecek.

SİSTEMDEN HANGİ MÜKELLEFLER YARARLANABİLECEK?
Hazır Beyan Sistemi'nden; sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratları ayrı ayrı veya birlikte elde eden mükellefler yararlanabilecek.Kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler sistem üzerinden beyanname veremeyecek.

SİSTEME NASIL ULAŞILABİLİR?
Hazır Beyan Sistemi'ne; hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden (Kullanıcı kodu ile giriş, e-Devlet yöntemi ile giriş veya yabancı kimlik numarası ile giriş), Dijital Vergi Dairesi'nden (Hazır Beyan Sistemi) giriş yapılabilir.Yurt dışında yaşayan ve sistem üzerinden beyanname vermek isteyen T.C. vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancı kimlik numarası sahibi yabancılar dış temsilciliklerden e-Devlet şifresi alabilecek. Ayrıca, beyanname Hazır Beyan Mobil uygulaması aracılığıyla da cep telefonundan gönderilebilecek.

SİSTEM ÜZERİNDEN BEYANNAMEMİ NASIL VEREBİLİRİM?
Sisteme giriş yapıldığında hazırlanmış olan yıllık geliir vergisi beyannamesi ekrana yansımış olacak. Beyannamenizi üzerinde gerekli kontrolleri, düzeltmeleri ve varsa gider, indirim vb. eklemelerinizi yaptıktan sonra onayladığınızda elektronik ortamda kayıtlara alınacak ve verginiz sistem tarafından hesaplanarak otomatik tahakkuk ettirilecek.

SİSTEMDEKİ BİLGİLER NEREDEN ALINMAKTA?
Beyannamelerin hazırlanmasında kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları elde eden kişilere ilişkin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, tapu, banka, PTT, inşaat ve sigorta şirketleri, TOKİ, elektrik, su, doğalgaz şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurum ve kuruluşlardan edinilen bilgiler kullanılıyor.
SİSTEMDEKİ BİLGİLER EKSİK YA DA HATALI İSE NE YAPMALI?
Eksik ya da hatalı olan bilgileri düzeltebilir, beyannamenizi düzeltilmiş şekliyle onaylayarak gönderebilirsiniz.
SİSTEM ÜZERİNDEN KANUNİ SÜRESİNDEN SONRA BEYANNAME VERİLEBİLİR Mİ?
Kanuni süresi içerisinde verilmeyen beyannameler, sistem üzerinden pişmanlık talepli veya kanuni süresinden sonra seçenekleri ile verilebilir.
DAHA ÖNCE VERİLMİŞ BİR BEYANNAME VEYA AÇILMIŞ BİR MÜKELLEFİYET YOKSA BU SİSTEMDEN YARARLANILABİLİR Mİ?
Sistemden daha önce beyanname vermemiş veya mükellefiyet kaydı olmayanlar da yararlanabilecek. Yıllık gelir vergisi beyannamesi sistem üzerinden onaylayıp gönderildiğinde ilgili vergi dairesinde mükellefiyet otomatik olarak açılacak.

DAHA ÖNCEDEN KİRA BEYANNAMESİ VERİLMESİNE RAĞMEN İLGİLİ YIL İÇİN BEYANNAME VERİLMESİ GEREKMİYORSA SİSTEM ÜZERİNDEN DİLEKÇE VERİLEBİLİR Mİ?
Sisteme giriş yaptığınızda "İşlemlerim/İstisna Dilekçesi Vermek İstiyorum" menüsünden, aşağıda belirtilen seçeneklerden durumunuza uygun olan kısımları işaretleyerek vergi dairesine gitmeden dilekçenizi verebilirsiniz. "Dilekçe Verme Nedeni" başlığındaki ifadeler şöyledir;
- İstisna altında kira geliri elde ettim (mesken),
- Kira geliri elde etmedim,
- Gayrimenkulü sattım,
- Kendim oturuyorum,
- Usul (üstsoy), füru (altsoy) veya kardeşim oturuyor,
- Beyan sınırı altında kira geliri elde ettim (işyeri, diğer, hak).
SİSTEM ÜZERİNDEN BEYANNAME DOLDURURKEN ONAY VERMEDEN SİSTEMDEN ÇIKILDIĞINDA GİRİLEN BİLGİLER SİLİNİR Mİ?
Hazır Beyan Sistemi'nden, 'Taslak Kaydet' butonuna tıklanmadan çıkılması durumunda girmiş olduğunuz bilgiler silinir. Ancak, sistem üzerinden beyannamenizi doldururken 'Taslak Kaydet' butonuna tıklanarak 'Güvenli Çıkış' yaparsanız girdiğiniz bilgiler kayıt altına alınmış olur. Daha sonra tekrar giriş yaparak kaldığınız yerden beyannamenizi doldurmaya devam edebilirsiniz.
SİSTEME 5 DEFA YANLIŞ BİLGİ GİRİŞİ YAPTIĞIM İÇİN SİSTEM BLOKE OLDU. NE YAPMALIYIM?
Hazır Beyan Sistemi'nin yanlış bilgi girişinden dolayı bloke olması durumunda; sistem yarım saat sonra aktif hale gelir. Yarım saat bekledikten sonra tekrar giriş yapabilirsiniz.
SİSTEM ÜZERİNDEN KİRA GELİRİMİ BEYAN EDECEĞİM. DAHA ÖNCEKİ YILLARDA HANGİ GİDER YÖNTEMİNİ SEÇTİĞİMİ GÖREBİLİR MİYİM?
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemeyeceklerinden, mükellefler tarafından seçilen gider yönteminin bilinmesi önem arz ediyor. Sistemde, seçilen gider yöntemini görebileceğiniz ayrı bir ekran bulunmamaktad. Ancak, Hazır Beyan Sistemi'ne giriş yaptıktan sonra, sayfanın sol tarafında yer alan 'Beyannamelerim' başlığını seçtiğinizde, seçim yapılan yıla ait beyannamede hangi gider yöntemi ile beyanname verdiğinizi görebilirsiniz.

SİSTEM ÜZERİNDEN BEYANNAMEYİ DOLDURUP KAYDETTİM. BEYANNAME GÖNDERİLMİŞ SAYILIR MI?

Hazır Beyan Sistemine kaydedilen beyanname, 'Onayınız Bekleniyor' olarak görüntülenir. Beyannamenin gönderilmiş sayılması ve tahakkuk oluşturulabilmesi için, sistemden beyannameyi kaydettikten sonra ONAY vermeniz gerekmektedir.
 

GAYRİMENKULÜMÜ SATTIĞIMDA NE KADAR VERGİ ÖDEYECEĞİMİ SİSTEM ÜZERİNDEN HESAPLAYABİLİR MİYİM?

Hazır Beyan Sistemi'nde, 'Diğer Kazanç ve İratlar' menüsünde, 'Değer Artışı Kazancı Hesaplama' ekranında istenen bilgiler doldurularak hesaplama yapılabilir.
 

HAZIR BEYAN SİSTEMİ'NDE BEYAN EDİLEN GELİRDEN YAPILAN GİDER VE İNDİRİMLER İÇİN BELGE EKLENEBİLİR Mİ?

Beyan edilen gelir tutarından yapılacak gider ve indirimlerde beyan esası geçerli olduğu için belge eklenmemekte. Ancak, söz konusu belgelerin vergi mevzuatı uyarınca 5 yıllık tarh zamanaşımı süresi boyunca mükellef tarafından muhafaza edilmesi ve vergi dairesi tarafından talep edilmesi halinde ibraz edilmesi gerekmekte..
 

GELİR VERGİSİNİ NE ZAMAN ÖDEMELİYİM?

Gelir verginizi; birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 1 Nisan 2024), ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2024 tarihine kadar ödemeniz gerekmekte
SİSTEM ÜZERİNDEN VERGİMİ NASIL ÖDEYEBİLİRİM?
Beyannamenizin onaylanmasının ardından verginizi, Hazır Beyan Sistemi üzerinden 'Anlaşmalı Banka Kartı – Kredi Kartı ile Ödeme' bölümünden anlaşmalı banka kartınız veya kredi kartınız ile ödeyebilir ve ödeme işleminizi tamamladıktan sonra ödeme belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.Ekranda yer alan 'Ödemelerim ve Alındılarım' bölümünden ödenen verginizi görüntüleyebilirsiniz.
Ayrıca verginizi gib.gov.tr internet sitesi (Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile banka kartları veya banka hesabından; yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile; anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık vb.), PTT iş yerlerinden, tüm vergi dairelerinden ödeyebilirsiniz.

 

 


 
Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam