Dr. Neslihan Hüsülüoğulları "Bugün Dünya Engelliler Günü"

ÇORUM 3 Aralık 2020 11:32
Videoyu Aç Dr. Neslihan Hüsülüoğulları "Bugün Dünya Engelliler Günü"
A
a

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Neslihan Hüsülüoğulları 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu."Bizleri ve hayatlarımızı daha iyi anladığınızı düşündüğümüz bu zor günler geçtiğinde, sizinde artan duyarlılığınızla sağlıklı günlerde buluşmak dileklerimizle sağlıkla kalın". Engelsiz kalın...


COVİD-19 PANDEMİSİNDE 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLMASI

Pandemi sürecindeki olumsuzluklardan en çok engelli bireylerin ve ailelerinin etkilendiğini belirten Hüsülüoğulları, “Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid 19 pandemisinin tüm dünyada ve ülkemizde yarattığı olumsuz etkilerini zihinsel engelli birey ve aileleri olarak çok daha derinden hissederek, zaten zor olan hayatlarımızı daha da zorlu bir şekilde yaşamaya çalışmaktayız” dedi.

Engelli bireylerin ve ailelerinin sorun ve çözümlerinden bahseden Hüsülüoğulları, “Tüm bu zorluklar arasında yine yeniden bıkıp usanmadan maddeler halinde gündeme taşıyacağımız sorunlarımız ve çözüm önerilerimizi sıralarsak; Bakım ücretlerindeki hane halkı gelir kriterinin kaldırılmasını, sosyal devlet ilkesi ile bu orana bakılmaksızın tüm zihinsel engellilere verilmesini yıllardır söyledik,istedik ve bu yılda söylemeye istemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“Ayrıca yapılan denetimlerin daha gerçekçi yapılmasını da talep ediyoruz” diyen Hüsülüoğulları yaptığı yazılı açıklamalarda şunları söyledi;

Özel eğitimde ayda 12 seans yerine tam gün eğitim sistemine geçilmesini mesleki eğitime yönelik eğitimin kursların ötesine geçmesini istiyoruz.

Özelikle pandemi sürecinde ülkedeki tüm eğitim kurumları yüz yüze eğitime ara verip online eğitime geçmişken,sadece zihinsel engellilerin bireysel eğitim aldığı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin açık tutulmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bağışıklıkları düşük,çoğunda kronik rahatsızlığı olan,tıbbı takipleri devam eden, nörolojik ve psikolojik bir çok ilaç kullanan zihinsel engelli çocuklarımızın da ÖZEL EĞITİMİNİN online olarak düzenlenmesini istiyoruz.
• Zihinsel engellilerin istihdamlarına yönelik verilen sözlerin tutulmasını hatırlatıyor ve bekliyoruz.
• Süreli olan sağlık raporlarının süresiz hale getirilmesini zihinsel engelliliğin kalıcı bir rahatsızlık olarak kabul edilip ailelerimize sağlık raporu çilesi çektirilmemesini yine yeniden gündeme getiriyoruz.
• Covid 19 aşısının ülkemizde uygulanmaya başladığında zihinsel engelli birey ve ailelerine öncelik tanınmasını talep etmekteyiz. Çünkü çocuklarımızın tamamına yakını kronik hasta olup risk grubunda olan bireylerdir.

Biz zihinsel engelli birey aileleri bu dönemde herkesten çok yorulduk, herkesten çok korktuk ve endişelendik. Sizler ve sağlıklı çocuklarınıza maske, mesafe ve hijyen kavramlarını anlatabildiniz , ama biz anlatamadık…

Bu durumda ellerimizi hep 40 saniye yıkadık ve yıkamaya devam ediyoruz yani her önlemi iki kişilik düşündük her önlemi iki kişilik aldık, çift maskelerimizi takarak onları alışık oldukları her şeyden uzak tutarak kimsesiz alanlarda yürüttük ama mutlu edemedik,okullarına gönderemedik, arkadaşlarını öğretmenlerini özlediler onlara ne olduğunu anlatamadık. Anne, baba, çocuk Covid oldu, onlar hafif geçirsinler diye dua ettik. Çünkü anne ya da babayı izole edemedik hala da aynı ve bu izalasyonu sağlayamıyoruz. Şimdi biraz da bizim dünyamızdan bakın pandemiye. ZORUN DA ZORU varmış değilmi!

Bizleri ve hayatlarımızı daha iyi anladığınızı düşündüğümüz bu zor günler geçtiğinde, sizinde artan duyarlılığınızla sağlıklı günlerde buluşmak dileklerimizle sağlıkla kalın. Engelsiz kalın. Saygılarımızla”

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam