Dört-dörtlük derbi

Spor 5 Mayıs 2019 10:10
Videoyu Aç Dört-dörtlük derbi
A
a

Saat 19:00'da başlayacak karşılaşmayı hakem Bülent Yıldırım yönetecek.A’dan Z’ye Galatasaray-Beşiktaş ezeli rekabeti.Fatih Terim'den sürpriz kadro! İşte Galatasaray - Beşiktaş 11'leri...

Sarı-kırmızı ve siyah-beyaz renklerin 95 yıllık ezeli rekabetinde bu akşam yine çok kritik bir karşılaşma yaşanacak. Şampiyonluk yarışını direkt etkileyecek dev derbi öncesi rekabetin geçmişinden bugününe uzandık, ilklere, enlere baktık ve iz bırakmış önemli anları hatırladık...

İşte Galatasaray - Beşiktaş 11'leri...
GALATASARAY

MUSLERA-LINNES-LUYINDAMA-MARCAO-NAGATOMO-DONK-NDIAYE-BELHANDA-FEGHOULI-ONYEKURU-DIAGNE
 

BEŞİKTAŞ

KARIUS-GÖKHAN GÖNÜL-MIRIN-VIDA-ADRIANO-ATIBA-DORUKHAN-LENS-CANER ERKİN-LJAJIC-BURAK YILMAZ


Ali Sami Yen
Galatasaray'ın eski yuvası Ali Sami Yen Stadyumu birçok tarihi derbiye ev sahipliği yaptı. Bunlardan birisi de tarihe iki takım arasında seyircisiz oynanan tek maç olarak geçen 2007-2008 sezonundaki müsabakaydı. Galatasaray'ın bir önceki sezondan kalan beş maçlık cezası nedeniyle seyircisiz oynatılan karşılaşma, rekabet tarihinde bir ilk olarak yerini aldı.

Baba Hakkı
Baba Hakkı, Beşiktaşlı Şeref Görkey'den sonra 61 kez ile en çok GS-BJK derbisinde sahada olan oyuncu olmasının yanında bu maçlarda attığı 29 golle de hâlâ kırılması zor bir rekorun sahibi.

Cumhurbaşkanlığı Kupası
Şimdilerin Süper Kupa'sı olan lig şampiyonu ile kupa şampiyonunun karşılaştıkları Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda en sık karşılaşan takımlar sekiz defa ile Galatasaray ve Beşiktaş oldu. Bu maçların sonucunda Galatasaray beş defa Beşiktaş ise üç defa kupaya uzandı.

Dört-dörtlük derbi
Rekabette en gollü beraberlikler 4-4'lük skorlarla alındı. İki takım arasında 4 Ocak 1935'te, 21 Kasım 1937'de, 11 Mayıs 1940'ta, 16 Haziran 1940'ta, 26 Mayıs 1968'de oynanan derbiler 4-4 skoruyla sonuçlandı.

Ezeli rekabette son durum
95 yıllık ezeli rekabette toplamda 346 maç oynandı. Bu maçların 121'inde Galatasaray, 111'inde ise Beşiktaş sahadan galip ayrılırken 114 maç berabere bitti.

Fevzi'nin hatası
14 Nisan 2000. İnönü Stadı'ndaki maçta BJK 1-0 öndeyken defanstaki Sead Halilagic kalecisi Fevzi Tuncay'a bir geri pas veriyor ve Fevzi bir kalecinin yaşayacağı en talihsiz anlardan birini yaşayıp topu ıskalıyor. Sonuçta maç Fevzi'nin hatasıyla 1-1 bitiyor, Beşiktaş şampiyonluk yarışından kopuyor, pası veren Halilagic olayın etkisinden çıkamayıp birkaç ay sonra hastalanıp yataklara düşüyor ve yaptığı hatanın üzerine Fevzi derbiler tarihine geçiyor...

Gündüz Kılıç
Gündüz Kılıç hem oyuncu hem de antrenör olarak birçok derbi maçına çıkmış bir isim. 21 golle GS-BJK derbilerinin en golcü üçüncü oyuncusu olan Kılıç, Galatasaray adına ise en çok gol kaydetmiş isim. 1961-1967 yılları arasında iki dönem Galatsaray'ı çalıştırıp burada efsane olarak anılan Baba Gündüz'ün 1971-72 sezonunda kısa bir Beşiktaş antrenörlüğü dönemi de bulunuyor.



Hasan Kabze mucizesi
7 Mayıs 2006'da Fenerbahçe ile kıyasıya bir şampiyonluk yarışında olan Galatasaray, deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşmaktadır ve maçın 51. dakikasında 1-0 geridedir. Derken 60. dakikada oyuna giren Hasan Kabze önce 64. dakikada skoru 1-1'e getirir daha sonra da 90+3'te bir gol daha atarak takımının şampiyonluk hedefini son haftaya taşımasını sağlar. Nitekim Hasan Kabze mucizesinin bir hafta sonrasında Galatasaray şampiyon olur.

İstanbul'da altı stat
Şimdiye kadar istanbul'da kaç stadyumda GS-BJK derbisi oynanmış dersiniz? Cevap, altı. Şeref Stadyumu, TT Arena, Atatürk Olimpiyat Stadı, Ali Sami Yen Stadyumu, Vodafone Arena ve Taksim Stadyumu. Hoş, Vodafone Arena'nın geçmişte Mithatpaşa ve İnönü Stadyumu olarak
adlandırıldığını hatırlatmak gerek.



Jübile
Efsanelerin yeşil sahalara son çıkışının vesilesi de oldu bu derbiler. Jübilelerini GS-BJK maçı ile yapan isimlerden bazıları; Beşiktaş'ın 10 sezon kalesini korumuş kalecisi Sabri Dino, hem Galatasaray'ın hem de A Milli Takım'ın kaptanlığı yapmış Uğur Köken ve yine Galatasaray'ın unutulmaz golcülerinden Gökmen Özdenak.

Köpekler istedi diye atlar ölmez
Türkiye'de Galatasaray, Beşiktaş ve milli takımda teknik direktörlük yapan Mircea Lucescu'nun basına verdiği demeçler unutulmazdı. En akılda kalanı ise Galatasaray döneminde Federasyon'un derbiyi ertelemeyi reddetmesi üzerine bir Rumen atasözünü kullanmasıydı: Köpekler istedi diye atlar ölmez!..



Lucescu iki takımla şampiyon
Lucescu 2002'de GS ile 2003'te de BJK ile şampiyon olarak iki sene üst üste farklı takımlarla şampiyon olan tek teknik direktör oldu. İki takımla da şampiyonluk yaşayan diğer bir isimse Mustafa Denizli. Leandro Remondini, Gündüz Kılıç, Karl-Heinz Feldkamp da iki takımı da çalıştıranlardan.



Milan Baros şov
2008-2009 Sezonunun 16. haftasında Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan derbiye Galatasaray'ın Çek golcüsü Milan Baros damga vurdu. 16, 53 ve 67. dakikalarda attığı gollerle hat-trick yapan Baros'tan bu yana derbilerde herhangi bir oyuncu bir maçta üç gol atamadı.

Nobre Ali Sami Yen'e havlu attırdı
Galatasaray'ın eski stadı Ali Sami Yen'deki son derbi maçı 2010 yılında Beşiktaş'laydı ve bu sarı kırmızılılar için buruk bir veda oldu. Beşiktaş'ın 2-1 kazandığı derbide galibiyet golünü atan Nobre, zaten kötü bir sezon geçiren Cimbom'a iyice havlu attırdı.



Olimpiyat Stadı
Atatürk Olimpiyat Stadı hem Beşiktaş hem Galatasaray'a ev sahipliği yaptı. 2003-04 sezonunda Galatasaray, 2013-2015 yılları arasında ise Beşiktaş buraya taşındılar. Dört derbinin oynandığı stadda aynı zamanda tarihte ilk kez bir maç da yarıda kaldı. 22 Eylül 2013'te oynanan maç seyircilerin sahaya girmesi nedeniyle tamamlanamadı.

Penaltılar
İki takım arasında ligde yapılan son 28 maçta hakemler toplam 12 kez penaltı kararı verdi, sekiz karşılaşmada penaltı golleri derbinin sonucu üzerinde belirleyici etki yaptı. Hakemler Galatasaray için 8, Beşiktaş için de 4 kez beyaz noktayı gösterirken Beşiktaş 4 vuruşu da gole çevirdi, Galatasaray ise 2 kez penaltı kaçırdı.

Refik Osman Top'tan ilk goller
95 yıllık ezeli rekabetin ilk maçı 22 Ağustos 1924'te oynandı. Taksim Stadyumu'ndaki maç 2-0 Beşiktaş'ın üstünlüğüyle sonuçlanırken gollerin ikisinde de aynı ismin imzası vardı. Refik Osman Top, rekabetin ilk gollerini kaydederken Galatsaray ise Beşiktaş'a karşı ilk golünü 31 Temmuz 1925'te Mehmet Leblebi'nin ayağından buldu.



Sergen attı şampiyonluk geldi
Lig tarihinin en unutulmaz maç anlatımlarından biriydi: Sergen attı, şampiyonluk geldi! 25 Mayıs 2003'te Ercan Taner'in sesiyle ölümsüzleştirdiği bu tarihi anda, Sergen topu alır. Tümer'e topu aktarır. Tümer topu tekrar Sergen'le buluşturur, Sergen golü atar ve BJK 100. yılında şampiyon olur.



Şeref Görkey
Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncularından ve eski teknik direktörlerinden biri olan Şeref Görkey an itibariyle en çok GS-BJK derbisinde sahada yer almış isim. 63 kez bu derbinin heyecanını yaşayan Görkey aynı zamanda attığı 26 golle de derbiler tarihinin en golcü ikinci ismi.



Toschak'ın protestosu
BJK teknik direktörü John Benjamin Toschak, gereksiz bulduğu TSYD Kupası finaline genç oyuncularla çıktı. Rakip Galatasaray'dı. Beşiktaş'ın ilk 11'inde Bülent Ataman, Ali Günçar, Hikmet Çapanoğlu gibi isimler vardı. Toschak'ın protestosunun sonucunda Galatasaray rakibini 6-0'la geçti ve ezeli rekabetin en farklı skorlarından birini elde etti.

Uzun seriler
Beşiktaş-Galatasaray maçları iki takımın da karşılıklı yakaladığı uzun serileri beraberinde getirdi. Bunlardan birkaç tanesi şöyle; rekabette en uzun yenilmeme serisi 1975-1979 yıllarındaki 17 maçla Galatasaray'a ait. Üst üste her maç gol atabilmekte ise Beşiktaş önde, Kara Kartallar 21 maç üst üste rakip fileleri havalandırdı.

Vahap Beyaz - Ahmet Çakar
Vahap Beyaz ve Ahmet Çakar için Beşiktaş taraftarının bestelediği 'malum' tezahürat ilk olarak 1997 yılında oynanan bir BJK-GS maçında söylendi ve Beşiktaşlı taraftarlar hâlâ tribünlerde bu tezahüratı söylüyor.



Yetmiş altı bin yüzyirmi yedi
22 Eylül 2013 tarihindeki maçta lig tarihinin seyirci rekoru kırıldı. Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki derbiyi tamamı Beşiktaşlı 76 bin 127 biletli seyirci izledi.

Zirve yarışında kritik randevu
Bu akşam Galatasaray kazanması halinde rakibini şampiyonluk yarışının bir bakıma dışında bırakacak. Öte yandan Beşiktaş ise kazanması durumunda Galatasaray'ın iki puan önüne geçip şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olacak.
Kaynak : Sabah Gazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam