ÇORUM’UN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI ÇALIŞTAYDA ELE ALINDI
Çorum’un kültür ve medeniyet tarihindeki yolculuğu, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Çorum Çalıştayı” ile kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilen program, şehrin tarihi ve sosyal yapısını mercek altına aldı.
ÇORUM’UN TARİHİ DERİNLİĞİ BİLİMSEL OLARAK ELE ALINIYOR
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Işık, bu etkinliğin planlanan akademik serinin ilk adımı olduğunu belirtti. Şehirle ilgili farklı çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Işık, “Böylece Çorum’un tarihi ve kültürel dokusu analitik olarak araştırılacak ve aydınlatılacaktır.” dedi.
Tarih, Arkeoloji, Antropoloji, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerindeki akademisyenlerce Çorum’un dini, sosyal, kültürel ve edebi değerlerine yönelik bilimsel faaliyetlerin yürütüldüğünü ifade eden Işık, “Uluslararası Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Geleneği” başlığıyla düzenlenen sempozyumlara yeni bir ekleme yapılacağını belirtti.
ÇORUM’UN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUNUYOR
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, üniversitenin “Türkistan’dan Anadolu’ya İrfan Geleneği” başlığı altında Çorum’un kültürel mirasını bilimsel çalışmalarla ele aldığını belirtti. Arkeoloji ve Antropoloji bölümleriyle Hitit Dönemi’ne ait özel araştırmaların da yürütüldüğünü açıkladı.
Çalıştay ile Çorum’un 12. yüzyıl sonrası yönetsel ve toplumsal gelişiminin derinlemesine incelendiğini aktaran Öztürk, farklı üniversitelerden Çorum tarihi üzerine akademik çalışmalar yapan bilim insanlarını bir araya getirmenin önemine dikkat çekti.
ÇORUM MEYDANLARIYLA YÜKSELİYOR
Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, çalıştayda şehrin tarihi dokusunu koruyarak geleceğe taşıma projelerine değindi. Kadim Türk şehirlerinin meydanlarıyla anıldığını, bu meydanların şehirlerin nefes aldığı alanlar olduğunu vurgulayarak, Çorum’da bu anlayışı yeniden canlandırmak istediklerini söyledi.
Aşgın, Çorum Belediyesi’nin bu çalıştayı önemli bir bilimsel çalışma olarak gördüğünü belirterek, “Üniversitemizin arkasındayız. Somut çıktıları olan araştırmalar bizim en çok arzu ettiğimiz çalışmalar.” dedi.
ÇALIŞTAY SONUÇLARI KİTAPLAŞTIRILACAK
Çorum Vali Yardımcısı Yeliz Mercan, Hitit Üniversitesi’nin şehirle bütünleşmiş bir akademik kurum olarak Çorum’un ihtiyaçlarına duyarlı çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
Çalıştaydan çıkan sonuç bildirgesinin Çorum’a büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Mercan, bilimsel yaklaşımların şehrin gelişimine destek olduğunu ifade etti.
AKADEMİSYENLERDEN 14 BİLİMSEL BİLDİRİ SUNULDU
Tarih, Sanat Tarihi, Edebiyat gibi sosyal alanlarda uzman akademisyenler tarafından 4 oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda toplam 14 bildiri sunuldu.
.Çorum’un yönetimsel, sosyal ve kültürel yapısına dair akademik perspektifler genişletilirken, elde edilen bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması hedefleniyorBu çalıştayla birlikte
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...