Çorum'dan Geçecek Otobanın sonu Bakü'ye Uzanacak!

ÇORUM 29 Temmuz 2022 16:52
Videoyu Aç Çorum'dan Geçecek Otobanın sonu Bakü'ye Uzanacak!
A
a

Yolun sonu Bakü! 2023 otobanı için start verildi. Türkiye’nin en batısı ile doğusu birbirine bağlanıyor.Gerede - Merzifon Otoyolu (Bolu-Karabük-Çankırı-Kastamonu-Çorum-Amasya) Çorum'dan geçecek olan Gerede-Merzifon Otoyol Hattının proje süreci başladı....



YİD İLE YENİ PROJE DEVREYE GİRİYOR

Gerede’den Ankara’ya inen otobanın Karadeniz etabını oluşturması beklenen projeye 2023 yılında başlanması bekleniyor. Kapıkule’den çıkan ve Gerede’ye kadar gelen otobanın Karadeniz etabında 1.200 kilometrelik bir otoban yapılacak. Gerede’den başlayan otoban; Çorum, Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan ve Erzurum’dan Gürbulak sınır kapısına bağlanacak.

Türkiye’nin Batı ve Güney bölgelerinden sonra Karadeniz ile Doğu Anadolu da ‘stratejik hat’la otoban konforuna kavuşacak. En batısıyla en doğusu ‘altın gerdanlık’la birbirine bağlanacak.

Gerede'den başlayan kuzey otobanı hattı gem Gürbulak kapısından İran'a hem de Zengezur Koridoru vasıtasıyla Bakü'ye uzanacak. Stratejik öneme sahip otoban, aynı zamanda Avrupa ile Orta Asya ve Uzak Doğu ticaretinin de can damarı olacak. Son 20 yılda ulaşımda büyük çağ atlayan Türkiye’de birçok mega proje hayata geçti. Ancak otoyol uzunluğu tarafında eksiklerin olduğunu belirten yetkililer dünyadan çeşitli örnekler verdi. Çin’de 131 bin km, ABD’de 77 bin, Kanada’da 17 bin, İspanya’da 16 bin, Almanya’da 12 bin, hatta Hindistan’da bile 70 bin kilometrelik otoban bulunurken, Türkiye’de otoyol uzunluğu 3 bin 633 olarak kayıtlarda yer alıyor.

 

Türkiye haritasına geniş çerçevede bakıldığında ‘İstanbul İzmir’ ve ‘İstanbul-Gerede-Mersin-Şanlıurfa’ güzergâhında 2 büyük otobanı bulunuyor. Fakat İpek Yolu projesinin dahi üzerinden geçtiği Karadeniz ve Doğu’yu kapsayan bir otoban bulunmuyor. 2023 yılında ihaleye çıkılarak başlanacak olan ‘Kapıkule-Gerede-Gürbulak’ otobanı bölgenin ekonomik ve sosyal açıda sıçrama yapmasına imkan tanıyacak. Yap İşlet Devret sistemi  ile yapılacak olan proje ile devletin kasasından para çıkmayacak.




ÇORUM'DAN GEÇECEK OTOBANIN
SONU BAKÜ'YE KADAR UZANACAK!


Gerede - Merzifon Otoyolu (Bolu-Karabük-Çankırı-Kastamonu-Çorum-Amasya)...

- Yolun sonu Bakü! 2023 otobanı için start verildi: Türkiye’nin en batısı ile doğusu birbirine bağlanıyor...

- Bolu Gerede’den başlayıp Amasya Merzifon’a kadar uzanan toplam 320 KM’lik otoyol projesinde saha çalışmaları başladı.
ÇED Çevre Etkisel Değeri raporu Kastamonu Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü web sitesinde yayınlandı.

Otoyolun güzergâh boyu belirli izin verilen noktalar haricinde iki tarafının da kapalı olması doğal yaşamıda olumsuz etkileyecek. Ancak; bu tip otoyollarda yaban hayatı için doğal üst geçitler Orman Bakanlığı tarafından oluşturulabiliyor.

ÇED Başvurusu halkın görüşlerine açıldı.

Çankırı Ilgaz ilçesinden geçecek olan Gerede-Merzifon Otoyol Hattının proje süreci başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Gerede - Merzifon Otoyol Hattı Projesi değerlendirme sürecinin başlatılmasının ardından ÇED Başvurusu halkın görüşlerine açıldı
Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü alanına giren ilçelere gönderilen yazıda Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar halkın projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerinin değerlendirilmek üzere Valiliğe veya Bakanlığa verilebileceğinin altı çizildi.

8 Milyar 500 Milyon TL’lik proje 6 İl 11 İlçeden geçiyor
Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda;
“Amasya, Bolu, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Çorum illeri.

[b]Gerede (Bolu) - Eskipazar (Karabük) - Çerkeş, Atkaracalar, Kurşunlu, Ilgaz (Çankırı) - Tosya (Kastamonu) - Kargı, Osmancık (Çorum) - Gümüşhacıköy, Merzifon (Çorum)

Mevkiinde Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Gerede -Merzifon Otoyol Yapımı ve Malzeme Ocakları projesi hakkında ÇED Yönetmeliği EK-III’de yer alan ÇED genel formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili ÇED Yönetmeliğinin 8. Maddesi gereğince ÇED süreci başlatılmış bulunmaktadır. Bu çerçevede ÇED Yönetmeliğinin 8. Maddesi (5) fıkrası gereğince, projeyle ilgili olarak, halka proje ile ilgili değerlendirme sürecinin başladığının ve ÇED Başvurusu dosyasının halkın görüşlerine açıldığının, Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar projeye ilişkin görüş soru ve önerilerinin değerlendirilmek üzere Valiliğe veya Bakanlığa verilebileceğinin anons, askıda ilan, internet gibi herhangi bir yöntemle duyurulması gerekmektedir”denildi.




Kanak haber: https://www.tgrthaber.com.tr

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam