BESİCİLER EYLEM YAPTI

25 Aralık 2012 14:49
A
a

Yozgat'ta bir grup besici, hayvanlarının kesiminin Et ve Balık Kurumu Yozgat Et Kombinası Tesislerinde yapılmadığını iddia ederek eylem yaptı.

Et ve Balık Kurumu Yozgat Kombinası önünde gerçekleşen eylemde konuşan besici Rıza Bilgiç (58), Et ve Balık Kurumu Müdürünün kombinada şubat sonuna kadar depolardaki doluluk oranı nedeniyle kesim yapılamayacağının söylediğini, bundan dolayı besiciler olarak kızgın olduklarını ifade etti. Bilgiç, “Halka eti ucuza yedireceğim, diyorlar. 12 liraya bizden kesiyor, 25 liraya satıyorlar, halk ucuz mu yiyor bu eti? Tarım Bakanı dışarıdan ödül alıyor; benden alsın ödülü, Türk çiftçisinden, besicisinden alsın ödülü, ben ona oy verdim. Malımızı değerinde satamıyoruz. Üstelik hayvanımızı kestiremiyoruz. Müdür, kombinadaki depoların dolu olduğunu, 2 ay hayvan kesemeyeceğini söylüyor. Biz ne yapacağız?” ifadelerini kullandı.
Besicilerden Mustafa Ergin de (33) Et ve Balık Kurumu Tesislerinin Yozgat'ta olduğunu ancak Yozgatlı üreticilerin bundan yararlanamadıklarını savundu. Daha önce hayvanlarını kestirmek için gün aldığını ancak üç defa hayvanlarını Et ve Balık Kurumu'na getirip götürdüğünü belirten Ergin, “Yozgatlı çiftçiler ve hayvancılar olarak daha bir tane hayvanımızı getirip kestiremedik. Konya’dan gelip hayvanlarını getirip kestiriyorlar, biz Yozgat’tan getirip kestiremiyoruz. Gün veriyorlar, kesmiyorlar. Benim kesimimi üç kere iptal ettiler, bu dördüncü oldu. Ben 6 bin liraya aldığım hayvanı bin 500 liraya kestiriyorum, zarar ediyorum. Şu anda hayvancılık bitmek üzere, saman bulamıyoruz, hayvanlarımızı kestiremiyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Et ve Balık Kurumu Yozgat Kombinası Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Tekinöz ise tesislerdeki inşaatların henüz bitmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Depolardaki inşaat bitmediği ve makineler bağlanmadığı için eti koyacak depomuz yok. Ondan dolayı şubat sonu depoların faaliyete geçeceğini hesap ediyoruz. Şu anda önümüzde Yozgat ve ilçeleri, Sivas, Tokat, Kırıkkale ve Kahramanmaraş, Samsun, Çorum gibi illerden 3 bin baş civarında tosun kesim sırası var. Üreticilerimize gün veremiyoruz. Diğer kombinalarımız ihtiyaç bildiriyor, araç gönderiyorlar. Biz de buna göre hayvanların kesimini yapabiliyoruz. Vatandaşa 2 gün önce telefon edip, 'Bize 50 adet hayvanı getir' diyoruz. O da getiriyor ve kesim yapılıyor. Kesim yaparken il, ilçe veya şahıs ayrımı yapılması mümkün değil. İhtiyaç olduğu takdirde Türkiye’nin neresinden getirirse getirsinler, gelen hayvanların belgeleri tamam ve kesime uygun ise biz alıp kombinamızda kesimini yaparız. Bu yıl yaklaşık 11 bin hayvan kesimi yaptık, bunun 5 bini ithal hayvan diğerleri yerli. Bin adet de Türk Kızılayı için kurbanlık kestik. Hayvanları kesip ertesi gün sevk ettik. Resmi kurumlara et sattık. Bu kombinamızın kapasitesi yüzde 20. 16 milyon liralık yatırım yaptığımız tesisimizin tamamlandığında kapasitemizi yüzde 100'e çıkaracağız. Şu an kombinamızda Türkiye geneli ağırlıklı 12 ilden hayvan geliyor. Elimizde şu an canlı hayvanımız yok. Şimdiye kadar hiçbir üreticiyi geri çevirmedik. Son bir aya kadar kapıya gelen bütün hayvanları kestik. Eylem yapan vatandaşların getirdikleri hayvanlar inek. Biz genelde tosun kesiyoruz. İhtiyaca göre dişi malı da değerlendiriyoruz. O zaman üreticimizi arar keseriz. Dişi mal almamaya dikkat ediyoruz. Türkiye dişi hayvan kestiği için bu hale geliyor. Damızlık hayvanın kesilmesi uygun değil. Hayvan yılda bir doğurup dana ya da inek verecek."
1000
icon
recep kayı 25 Aralık 2012 15:45

et pahalı ondan yaaa keşke hayvanlarınızı da alıp geleydiniz.... eyleme

0 0 Cevap Yaz
ramazan türk 25 Aralık 2012 15:44

niyekii saman mı pahalı geldi...satarken hiç öyle söylemiyorlarrr ne cabuk unuttunuz et 40 lira olmuştu..

0 0 Cevap Yaz
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

Çorum'un En Güvenilir Siyasetcisi Kim?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam