Bakanlık Sağlık raporları yönergesini yayımladı

Sağlık 1 Ekim 2019 10:37
Videoyu Aç Bakanlık Sağlık raporları yönergesini yayımladı
A
a

Sondakika haber: Hekimler Sporcu Lisansları konusunda yine sorun yaşayacaklar. Bu yönergede değişen tek konu ve olumlu tarafı bu raporlara sadece belirlenebilen tıbbi durum yazılacak. Kişinin sağlık durumunda bir değişiklik olmadığı sürece, tek hekim raporları 1 yıl süreyle geçerli olacak ve e-devlet üzerinden indirilebilecek.


SPORCU LİSANLARININ HEKİMLERDEN ALINMASINDA YİNE SIKINTI YAŞANACAK


*BAKANLIĞIN SAĞLIK RAPORLARI YÖNERGESİ YAYIMLANDI*

Belirli durumlarda kendilerine sağlanan haklardan istifade edebilmeleri için vatandaşlarımızdan sağlık durumlarını belgelendirmeleri istenebilmektedir. Bu durumların sayısının gün geçtikçe artması sebebiyle hekimlere veya sağlık kuruluşlarına çok sayıda ve farklı nitelikte sağlık raporu düzenlenmesi talebi gelmektedir. Özellikle aile hekimlerimiz üzerinde yoğunlaşan mükerrer rapor taleplerinin gereksiz iş yükü oluşturduğu bilinmektedir.

Sağlık raporlarında bürokrasiyi azaltmak, süreçleri kolaylaştırmak ve kurumsal farklılıkları giderebilmek için hazırladığımız Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönerge ile sporcu lisansı dışında, sosyal aktivite amaçlı rapor alınmasının gerekli olmadığı karara bağlandı. Aile hekimlerinden alınacak *tek hekim raporlarında* , alınma amacına dair özel ifadelerin yazılmasına son verildi. Bundan böyle bu raporlara sadece belirlenebilen tıbbi durum yazılacak. Kişinin sağlık durumunda bir değişiklik olmadığı sürece, tek hekim raporları 1 yıl süreyle geçerli olacak ve e-devlet üzerinden indirilebilecek.

Öte yandan *e-rapor* şeklinde tanzim edilebilen raporlarda fotoğraf bulunması zorunluluğu kaldırıldı ve beraberindeki beyan formlarının e-devlet üzerinden doldurulabilmesi sağlandı.

Sağlık mazereti nedeniyle verilecek *istirahat raporlarının* verilme ve işyerine ibraz usulleri açıkça belirtildi. Bu sayede sağlık kuruluşları ve işyerlerinin farklı uygulamaları ve talepleri engellendi. Askeri personel ve öğrencilerin sağlık rapor formatları, ilgili komutanlıkların mevzuatlarına uygun hale getirilerek standardize edildi.

Yeni yönerge ile getirdiğimiz bir diğer önemli kolaylık, *özel raporlar* vermeye yetkili hastanelerin ek liste olarak yayınlanması uygulamasına son vermek oldu. Bunun yerine yetkili hastanelerin listesi, güncel haliyle ve her an ulaşılabilecek şekilde internet sitemizde yayında tutulacak. Aksi belirtilmedikçe sağlık kurullarının düzenlediği raporların geçerlilik süresi 2 yıl olarak tespit edildi.

Ayrıca tüm raporlara itiraz yöntemleri belirlendi ve farklı uygulamalar sonucu süreçlerin uzaması ve vatandaşlarımızın gereksiz iş ve zaman kaybına uğramaları engellendi. Hakem hastane prosedürleri tarif edilerek itirazların hızla sonuçlandırılması imkânı getirildi.

Yapılan bu düzenlemelerin vatandaşlarımıza ve hekimlerimize kolaylık sağlamasını temenni ediyorum dedi.

 Dr. Fahrettin KOCA
T.C. Sağlık Bakanı


***************************************************


 

Kargı'da Lisanslarda 'sağlık raporu sancısı'

ÇORUM25 Eylül 2019 16:01
        
Kargı'da Lisanslarda 'sağlık raporu sancısı'
A
a

Kargıgücü spor Klubü U-16 liginden aile hekimlerinin sağlık raporu vermemesi nedeniyle çekilmek zorunda kaldı gibi yapılan haberlere Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkanı DR.Mesut Yetkin'den açıklama geldi.Lisanslı sporcular için gerekli rapor konusuna gelince; Ülkemizdeki pek çok rapor gibi, lisanslı sporcu sağlık raporu da bir kağıt parçası gibi düşünülmektedir...


KARGI'DA LİSANSLARDA SAĞLIK RAPORU SANCISI

Lisanslı sporcular için gerekli rapor konusuna gelince; Ülkemizdeki pekçok rapor gibi, lisanslı sporcu sağlık raporu da bir kağıt parçası gibi düşünülmektedir. Bazı aileler ve bazı spor kulüpleri, gençlerin sağlık kontrolüne gereken ciddiyeti göstermemekte ve ileri tetkik ve konsültasyonları angarya olarak görmektedirler. 

SAĞLIK İÇİN SPOR; SPOR İÇİN SAĞLIK ŞART.
Resmi Müsabakalar ile diğer beden eğitimi ve spor faaliyetlerine katılacak kişilere 07.12.2001 tarihli ve 24606 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sporcu Lisans, Tescil, Vize ve Transfer Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde...

SPORCU LİSANSI ve SPORCU KARTI
düzenlenmektedir.İlgili Yönetmelikte Sporcu Sağlık raporu ve hekim muayenesi SADECE LİSANS çıkarılacak sporcular için öngörülmüş olup; LİSANS GEREKTİRMEYEN
yaşam boyu spor, herkes için spor ve diğer tüm spor ve beden eğitim etkinliklerinde ise ...
RAPORA GEREK GÖRÜLMEMİŞTİR.
Mevzuat gereği, bir kişi sporcu lisansı gerektirmeyen bir spor faaliyetine katılmak istiyorsa, 18 yaşından büyükse kendisi, küçükse velisinin beyanı ile o spor faaliyetini yapabilmektedir. Sonuç olarak; sadece sporcu lisansları için sağlık raporu gerekmektedir.

Lisanslı sporcular için gerekli rapor konusuna gelince; Ülkemizdeki pekçok rapor gibi, lisanslı sporcu sağlık raporu da bir kağıt parçası gibi düşünülmektedir. Bazı aileler ve bazı spor kulüpleri, gençlerin sağlık kontrolüne gereken ciddiyeti göstermemekte ve ileri tetkik ve konsültasyonları angarya olarak görmektedirler.

En değerli varlığımız olan çocuklarımızı elbette spor yapmaya teşvik etmeliyiz ama bunu yaparken gerekli tedbiri almaktan da kaçınmamalıyız. Raporu bir prosedür gibi görmemeli, "benim çocuğumun yada sporcumun sağlığı, seçtiği spor için gerçekten uygun mu?" sorusunun yanıtının aranması gerektiğini asla unutmamalıyız.

Bu noktada sporcu sağlığının belirlenmesi aşamasında hekimlerce yapılması gerekenler; ciddi bir anamnez almak yani hastanın öyküsünü detaylı araştırmak, ayrıntılı bir muayene yapmak ve gereken uzmanlık alanlarından konsültasyon istemektir.

Genç sporcularda ani kardiyak ölümün başında %46 ile en yaygın kalıtsal kalp hastalıklarından biri olan hipertrofik kardiyomiyopatiler ve açıklanmamış ventriküler hipertrofiler gelmektedir. Bu risk, ayrıntılı anamnez, EKG, gerekli durumda EKO gibi ileri tetkiklerle ile tespit edilebilmektedir. Bu durumların tespiti Aile Sağlığı Merkezi şartlarında mümkün olmayıp, uzmanlık ve ileri tetkik gerektirmektedir. Kardiyoloji konsültasyonu mutlaka şarttır.

Yine Epilepsisi teşhis edilemediği için ulusal basında çıkan havuzda hayatını kaybeden çocuklarımızı da unutmamak gerekir.Sporcu sağlığı muayenesinde Kardiyoloij ve nörolojik muayene olmazsa olmazdır.
Çorum Aile Hekimleri Derneği olarak aile hekimlerine başvuran sporcuların kardiyolojik ve nörolojik muayeneslerinin iyi değerlendirmesini, gerekli konsultasyonların yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Yalnız bu aşamada ilimizde özellikle bazı ilçelerde, aile hekimlerimizce yapılan konsültasyonlar için üst basamak hastanelerde sevklerin kabul olmadığı ve kişilerden hastanelerce farklı ücret talep edildiği bilgilerini basın yoluyla öğrenmiş bulunmaktayız.

Hastanelerdeki bu tip ücret uygulamaları sporcu sağlığının değerlendirilmesini kesintiye uğratmakta ve çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmaktadır. Sporcularımızın ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli önlemlerin ve yaptırımların bir önce alınmasını talep ediyoruz.
Çorum Aile Hekimleri Derneği olarak diyoruz ki...


SAĞLIK İÇİN SPOR; SPOR İÇİN SAĞLIK ŞARTTIR
Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam