Bakan Eroğlu "Çorum Balı ve Çorum Leblebisini buluşturuyoruz"

ÇORUM 8 Ağustos 2017 16:11
Videoyu Aç Bakan Eroğlu "Çorum Balı ve Çorum Leblebisini buluşturuyoruz"
A
a

Bakan Eroğlu: konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bal üretimi Çorum’da iyi gidiyor. Çorum’un balları leblebiyi geçecek gibi geliyor. Çorum leblebisi Çorum balı ile gider. Yine bu yıl içerisinde 2 tane bal ormanı kuracağız dedi...


Temel atma töreni ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Çorum’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çorum’da bal üretiminin iyi gittiğini belirterek, “Bu yıl içerisinde 2 tane bal ormanı kuracağız. Çorum’un balları leblebiyi geçecek.” dedi.​

Bütün köyleri kalkındırmak için ormanlık alandan gelir getirecek ceviz, badem, dut ne isterlerse dikeceğiz, parselleyeceğiz, kura çekip eşit bir şekilde herkese dağıtacağız. 3 yıl bakım, masrafı bize ait, geliri vatandaşa. 170 köyde bu çalışmalar yapılacak.
Bir grup milletvekilinin heyet halinde Marsilya'ya lavanta sanayisini incelemeye gittiğini ifade eden Bakan Eroğlu, Tıbbi Aromatik Bitkiler çok önemli. Yılda 115 milyar dolar bir ticari potansiyeli var. Şifalı bitkiler açısından Türkiye çok zengin. Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Değerlendirilmesi projesi kapsamında 7. il olarak Çorum’u da dâhil ettik. İnşallah Çorum’da Lavanta’ya dayalı bir sanayi kurmak için hazırlık yapıyoruz.

71 milyon lira yatırım bedelli 7 adet tesisin temel atma töreni için Çorum'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Necmettin Kılıç'ı makamında ziyaret etti.

Daha sonra basın toplantısı yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Çorum'a müjdelerle geldiklerini söyledi

Çorum’un müteşebbis insanlar diyarı olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Çorum yiğit insanlar diyarı, Çorum’u seviyoruz. Çorum’a ne yapılsa azdır.” dedi.

Çorum’da 71 milyon TL’lik 7 tesisin temelini atmaya geldiklerini de dile getiren Bakan Eroğlu, “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek Sungurlu Barajı, Sungurlu Ortakışla Barajı Sulaması, Uğurludağ İlçe Merkezi Kızıldere ve Kurudere Taşkın Koruma, Merkez Küçük Düvenci Köyü Taşkın Koruma, Boğazkale Örenkaya Köyü, Kargı Gölköy Nargazan Deresi Taşkın Koruma Tesisleri ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak tesis ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yapılacak tesisin temelini atacağız.” ifadelerini kullandı.

MESİRE VE MİLLİ PARKIMIZA ‘ÇATAK’A 7 ADET TESİS YAPILACAK’

Orman Genel Müdürlüğü’nün Çorum için bir paket hazırladığını, şehrin ormancılık açısından çok önemli olduğunu da vurgulayan Eroğlu, “Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından muhteşem yerler yapıldı. Çatak’a 7 adet tesis yapılacak. Bu tesislerden 1 adedi sulama, 1 adedi baraj, 3 adedi taşkın koruma tesisi, 1 adedi OGM tesisi, 1 adedi ise Doğa Koruma ve Milli Parklar tesisi. 71 milyon TL’ye mal olacak.” diye konuştu.

Kentte yapılacak yatırımlarla ilgili müjdeler veren Eroğlu, geçen sene 82 müjde ile geldiğini bunlardan 59’unun tamamlandığını 23’ünün ise devam ettiğini belirterek bu sene de 14 müjde ile Çorum’a geldiğini söyledi.

‘5 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK’

Orman Genel Müdürlüğü’nün Çorum’da 5 milyon fidanı toprakla buluşturduğunu da ifade eden Eroğlu, “Yaklaşık 73 bin dekar alanda çalışma yaparak bu yıl içerisinde Çorum’da 5 milyon fidanı toprakla buluşturacak. 55 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Çorum’u çiçek gibi yapacağız.” şeklinde konuştu..

ÇORUM'A ‘LAVANTA’YA DAYALI BİR SANAYİ KURACAĞIZ’

Bir grup milletvekilinin heyet halinde Marsilya'ya lavanta sanayisini incelemeye gittiğini ifade eden Bakan Eroğlu, Tıbbi Aromatik Bitkiler çok önemli. Yılda 115 milyar dolar bir ticari potansiyeli var. Şifalı bitkiler açısından Türkiye çok zengin. Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Değerlendirilmesi projesi kapsamında 7. il olarak Çorum’u da dâhil ettik. İnşallah Çorum’da Lavanta’ya dayalı bir sanayi kurmak için hazırlık yapıyoruz.

‘CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇORUM İLE AYRI BİR BAĞI VAR’

Çorum’a hükümetimiz çok değer veriyor. Çorum unutulmuş bir ildi. Hükümet olarak Çorum’u çok seviyoruz. Cumhurbaşkanımızın da ayrı bir gönül bağı var. Çorum’a 14 yılda 11 milyar TL’lik yatırım yaptık. 5 baraj, 3 gölet inşa ettik. 62 derenin ıslahını tamamladık.  2 şehir ormanı, 4 bal ormanı ve 20 mesire yeri tesis ettik. Orman köylerinde yaşayan 2 bin 312 aileye 22,3 milyon TL ferdi proje kredisi ve desteği sağladık. 21 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu , Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduk.

‘SULAMADA HEDEF YÜZDE 70’

114 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Çiftçilerimize yıllık 100 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Çiftçimizi kalkındırmak istiyorsak sulama yapacağız. 2017, 2018, 2019 yılında sulamada destan yazacağız. 12 tane sulama tesisi inşaat safhasında. Sulama da hedefimiz yüzde 70.

‘ÇORUM SAĞLIK’TA AMERİKA’DAN İLERİ’

800 yataklı Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaptık. 7 yıldızlı otel gibi. Çorum’daki sağlık sistemi Amerika’daki sağlık sisteminden ileri.

‘ÇORUM BARAJ VE GÖLETLER ŞEHRİ OLACAK’

Çorum’unda merkezinde olduğu Orta Anadolu Gelişim Projesi diye bir proje geliştirdik. 2019 yılı sonuna kadar 43 baraj, 9 göletle Çorum baraj ve göletler şehri olacak. 11 tane içme suyu tesisini bitireceğiz. ORTAGEP projesi ile Çorum daha ileri gidecek.

‘TURİZMLE İLGİLİ MASTER PLANI HAZIRLADIK’

Çorum’da tabiat güzellikleri açısından çok muhteşem yerler var. Çorum’un tabiat turizmini geliştireceğiz. Zengin turistler artık denizden ziyade bu tür yerleri tercih ediyor. Bununla ilgilide bir master planı hazırlandı. Seferberlik başlatalım. Çorum’u el birliği ile bütün  dünyaya tanıtalım.

Proje ve planlama safhasında 4 adet içme suyu tesisi, inşaat safhasında 15 adet barajımız, planlama ve proje safhasında 23 adet baraj, inşaat safhasında 2 adet gölet, planlama ve proje safhasında 4 adet gölet, inşaat safhasında 11 adet sulama tesisi, planlama ve proje safhasında 45 adet sulama tesisi, inşaat safhasında 9 adet dere ıslahı, proje ve planlama safhasında ise 63 adet dere ıslahı var."

Ziyarette AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ da hazır bulundu.



 
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam