Babayiğit otomobili üretecek isim belli oldu

Ekonomi 4 Haziran 2014 20:30
Videoyu Aç Babayiğit otomobili üretecek isim belli oldu
A
a

Erdoğan’ın ‘Yerli Otomobil markası üretecek sanayici arıyorum’ çağrısının üzerinden 40 ay geçtikten sonra aranan isim bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yerli Otomobil markası üretecek sanayici arıyorum’ çağrısının üzerinden 40 ay sonra aranan ‘babayiğit’, elektrikli araçta bulundu. Aranan babayiğit, otomotiv ve basketbol tutkusuyla tanınan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan çıktı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın desteklediği elektrikli otomobil projesinde sona gelindi. 100 milyon liralık desteği alabilmek için 6 konsorsiyumun yarıştığı finalde, Anadolu ISUZU rakiplerini solladı. Otobüs, pick-up ve kamyonet üreten Anadolu Isuzu’nun Şekerpınar fabrikasında tasarladığı elektrikli midibüs projesi birinci seçildi.

Ancak TÜBİTAK destek için Anadolu Isuzu’dan elektrikli midibüsle ilgili değişiklikler istedi. Proje üzerinde yapılacak revizyonlardan sonra şirket Ar-Ge teşviğine kavuşacak. Finale Hema Endüstri (Magna), Karsan, Anadolu Isuzu, Derindere, Hisarlar ve Malkoçlar kalmıştı.

PROJE 4 YILDA TAMAMLANACAK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri ışık, “Biz Türkiye’de bu teknolojinin hem üretilmesi, hem de geliştirilmesi noktasında yoğun bir çalışma yapıyoruz. TÜBİTAK’ın çağrısı, bunun bir parçası sadece. Ama onun daha ötesinde önemli çalışmalarımız var” açıklamasını yaptı. TÜBİTAK’a yapılan 20 proje başvurusu mali, teknik ve hukuki olarak değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 proje ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandı.

İkinci aşamaya 7 proje önerisi önerildi. Projeleri öneren konsorsiyumlar ayrıntılı projelerini Aralık 2013’e kadar TÜBİTAK’a sundu. Projeler 6 ayrı başlıkta ve 31 konu uzmanı tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda yapılan puanlamada 1. sırada yer alan proje revizyona gönderildi. Projeyi önerenlerin gerekli revizyonları yapmaları durumunda proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Araç en fazla 4 yıl içinde tamamlanacak ve bu süre sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. Ardından üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçilecek. Üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacak.

TÜBİTAK, sahip olduğu fikri hakları, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredecek.

TÜBİTAK REVİZYON İÇİN SÜRE VERDİ
Şekerpınar fabrikasında üretilmeye başlanan pick-up D-Max İzmir’deki test sürüşünde konuşan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, TÜBİTAK destekli elektrikli araç projesinde tek finale kalan şirket oldukları duyumunu aldıklarını belirterek, “TÜBİTAK bize Haziran sonuna kadar projemizi birkaç noktada daha geliştirme konusunda zaman verdi. Projeyi yetiştirmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam