ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR

Tarih: 23 Mart 2013 16:32
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prf.Dr. İLKNUR TAŞ, Karşıyaka Ortaokulu’nda ‘Çorum’un Bilinen ilk Halkı Hititler’ konulu bir konferans verdi. Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin ‘Küçük Hititologlar Yetişiyor Projesi’ hayata geçiriliyor.

Projenin ilk etabı olan konferanslar serisinin İlk durağı Karşıyaka Ortaokulu oldu.

Konferansa Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Olgun Çakır, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prf. Dr. İlknur Taş, sunumunda Hitit medeniyetine ilişkin genel bilgiler verdi.

Prf. DR.İLKNUR TAŞ Yazmış olduğu "Küçük Tutalya'nın Serüveni" isimli hikayesini büyük bir bölümünü öğrenciler zevkle dinlediler.Dünya çoçuklarınında bu hikayeyi çok beğeneceklerinden emin olduğunu dile getirdi.

Prf Dr .İlknur Taş Hitit'lerin bu kadar çok tanrılı olmasının sebebinin Çevreci bir toplum olmasından kaymaklanmıştır.Beğendikleri ve korktukları bir çok şeyi kendilerine tanrı yapmışlardır dedi.  

 

Hititler’in doğayı çok sevmesi, tabiatla bütünleşmelerinden dolayı yeryüzü şekillerini tanrılaştırdıklarını belirten Taş, baş tanrının Güneş Tanrıçası Hepat ve Hava tanrısı Teşup olduğunu ifade etti. Taş, hava, taş, toprak, güneş ve ateşin birer tanrıya dönüştürüldüğünü belirterek, şöyle dedi; “Aynı zamanda bazı doğa olaylarını açıklayamamak da onların bu olayları birer tanrının yaptığına inanması zorunluluğuna getirmiştir. Örneğin şimşekten korktukları için bir fırtına tanrısı olgusuna inanmışlardır. Aynı zamanda pınarlar, akarsular, su kaynakları da Hitit inancında kutsaldır.

Dini törenlerin önemli bir kısmı pınarların etrafında ya da ormanlık yerler de gerçekleştirilmekteydi. Nitekim Anadolu’nun dört bir tarafına yayılmış kaya anıtları da bunun göstergesidir
.Hitit Ekonomisi, tarım, ticaret, zanaat  ve haraç dörtgeni üzerine kuruluydu. Arpa, buğday gibi tahıllar, elma, nar, üzüm gibi meyvalar yetiştiriliyordu. Üzüm bağları oldukça yaygındı.Daha çok yabancı tüccarların gelip Hitit kentlerinde iş yaptıkları anlaşılıyor. Yani Hitit ihracat ağırlıklı bir ülke olmaktan çok ithalat ağırlıklı bir ülke konumundaydı. Kapadokya’dan elde edilen gümüşün bolluğu, dış ticaret açığını kapatmış olmalı.

Yani Hititler, paranın yapıldığı madene sahip olmanın avantajını kullanarak başka ülkelerin mallarını almış olmalılar. Nitekim gümüş bolluğu Hitit parasını da değerli kılıyor. Hititler, Babil kralı Hammurabi’nin Orta Doğu’yu hala etkileyen kısas hukukunda büyük bir değişiklik yaptılar ve günümüzden tam 3500 yıl önce modern hukuk anlayışının temelini oluşturan tazminat hukukuna geçmeyi başardılar. Kendi hukuk sistemlerini kurmuşlardır.



Kaynak : HİTİT TV
 

https://www.hitittv.net/makaleprint/corum-dunya-ca-unlu-bir-sehir/