Yassıada teklifi Meclis’ten geçti

Kategori: Güncel - Tarih: 24 Haziran 2020 12:43
Yassıada teklifi Meclis’ten geçti

Yargılamanın dayanağı olan kanun hükümleri yürürlükten kaldırılacak...

TBMM Genel Kurulu Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını ortadan kaldıran kanun teklifi üzerinde görüştü. Oy birliği ile kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.Yargılamanın dayanağı olan kanun hükümleri yürürlükten kaldırılacak. Yassıada mağdurları haklarının iadesi için dava açabilecek.

MENDERES VE 3 BAKAN İDAM EDİLMİŞTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve 192 milletvekilinin imzasını taşıyan kanun teklifi, 27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve ‘Yassıada yargılamaları' ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıyor.

MAĞDUR YAKINLARINA TAZMİNAT HAKKI

Yassıada yargılamalarından zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak.

Mağdur yakınlarına belli bir miktar tazminat ödenmesi öngörülüyor.

Kaynak : www.hitittv.net

https://www.hitittv.net/haberprint/yassiada-teklifi-meclis-ten-gecti-62998.html