SADIK YALSIZUÇANLAR “ANADOLU’YU MAYALAYANLAR” DİNLEYİLERİN İLGİSİNİ ÇEKTİ
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DE İLGİ GÖSTERDİĞİKONFERANSTA SADIK YALSIZUÇANLAR “ANADOLUYU MAYALANANLAR” I ANLATTI
Kütüphaneler Haftası dolayısıyla Hitit Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri ve İl Kültür Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği imza ve söyleşi gününde, Roman-Öykü Yazarı-TV Yapımcısı Sadık Yalsızuçanlar Anadolu’yu Mayalayan’lar başlıklı bir konferans verdi.
Turgut Özal İş Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Aykul, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Memur Sen İl Başkanı Ahmet Saatçi, Ensar Vakfı Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Öğder Başkanı Hüseyin Balyüz, CHP İl Başkanı Cengiz Atlas, 23 Nisan İlköğretim Okulu Öğretmeni Filiz Çulha, öğrencileri ve velileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Öğrenci Züleyha Akan’ın sunuculuk yaptığı toplantı, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Üniversite Öğrenci Kulübü Akademik danışmanı Prof. Dr. Yakup Civelek açılış konuşmasıyla başladır. Prof. Civelek, Rektörlük bünyesinde çalışan ve tümüyle öğrenciler tarafından yönetilen Üniversite öğrenci kulüplerinin Çorum’un kültürel hayatına önemli katkılar sunduğunu belirtti. Üniversite Öğrencilerinin Çorum’ ekonomik açıdan katkı sağladıkları gibi pek çok sosyal ve kültürel projede yer alarak Çorum halkının yanında olduklarını gösterdiklerini işaret eden Prof. Dr. Yakup Civelek böylece öğrencilerin Üniversite-Halk kaynaşmasında önemli rol oynadıklarına vurgu yaptı. Civelek, Yalsızuçanların sabahleyin İlahiyat Fakültesi konferans salonunda “Edebiyat, Bilgelik ve Aşk” başlıklı söyleşi yaptığına belirterek, ileriki dönemlerde bu türden pek çok etkinlik yapacaklarını söyledi.
Konuşmasına kültür ve maya kelimeleri arasındaki farkı anlatarak başlayan Yalsızuçanlar şunları söyledi: Batıdan alınan Kültür kelimesi ‘Ekin’ kelimesiyle çevrilmiştir. Bu çok doğrudur. Örneğin; toprağa, yetiştirmek için ıspanak tohumu atarsınız. Yetiştiğinde ıspanağı toplarsınız ama toprakta hiçbir değişim olmaz. Tohum ıspanağa dönüşür ama toprak dönüşmez. Farklı ürünleri de yine aynı toprağa ekebilirsiniz. Bu manada Kültür kelimesini sosyologlar, bilim adamları ve antropologlar genelde hayatın görünen bölümü için kullanmıştır. Ancak maya kelimesi çok farklıdır. İnsan, insanlığını maya ile bilir. Maya olmadan insandan bahsedemeyiz. İnsanın kendini bilmesinden de bahsedemeyiz. Maya; esastır, özdür. Mayasını, aslını esasını bilen, gönlüne gelen, gönlüne çalınan kelamı bilen kendini bilir. Kendini bilmenin, insan olmanın esası mayadır. Maya demek öz demektir. Maya ile kastedilen Anadolu'ya Türkistan'dan gelen kelamdır. Bu kelam Anadolu'yu mayalamıştır. Bununla kastettiğimiz de insandır. Bu kelam olmadan beşerden insan olarak bahsedemeyiz. Anadolu'nun esası özü bu mayadır. Mesela yoğurdun bir mayası vardır. Sütü uygun koşullarda ısıtır ve maya çalarız. Maya çalındığı şeyi, sütü dönüştürür neye, yoğurda dönüştürür. Yani çalınan şeyin kimliğini değiştirir. Kimlik nasıl değişir? Özünü değiştirir. Özünü değiştirmek yoluyla değiştirdiği şeye birlik verir. O birlik itibarıyla mayalanmış şey, dönüşmüş bir şeydir. Esası özü de, o dönüşmüş şeyin ona çalınan mayadır. Türkistan erenleri Anadoluyu bu anlamda ilahi kelamla mayalamışlar, dönüştürmüşlerdir.
Anadolu'yu ilk mayalayanların sahabeler olduğunu, onları Ebu’l-Hasan el-Harakani, Muhyiddin Arabi, Mevlan, Şeyh Şa’bani Veli, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli ve Yunus Emre gibi bu toprağa ait manevi önderlerin takip ettiğini belirten Yalsızuçanlar, Anadoluyu mayalayan gönül erlerinin
yıldızı’nın Yunus Emre olduğunu söyledi. Yalsızuçanlar ’Yunus Emre der hoca / Gerekse var bin hacca / Hepisinden iyice / Bir gönüle girmektir’ beyitlerini aktararak, Yunus gönüllere girerek Anadolu’da sağlam bir maya çalmıştır ve bu maya her şeye rağmen bu günde devam etmektedir. Dedi.
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri’nin Sadık Yalsızuçanlara paket sunması ardından, Yalsızuçanlar kitaplarını imzaladı.
https://www.hitittv.net/haberprint/universite_halk_kaynasmasi_cok_onemli.html-1616.html