Toplu ulaşım araçlarında HES kodu şartı

Kategori: ÇORUM - Tarih: 30 Eylül 2020 13:17
Toplu ulaşım araçlarında HES kodu şartı

Son dakika gelişmesine göre; şehir içi toplu ulaşım araçlarında, kişiselleştirilmiş akıllı seyahat kartı kullanılan şehirler ile ülke genelindeki kamu, özel tüm konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi...

 

Toplu taşıma ve konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama”  ve "Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu" konulu iki ayrı genelge gönderdi. 

“Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama” genelgesi kapsamında;  şehir içi toplu ulaşım araçlarında kişiye özel elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına entegre olacak. Covid-19 tanılı ya da temaslısı olan ve izolasyonda olması gerektiği halde toplu ulaşım aracı kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak.''

HES kodu sorgulaması yapmadan veya sorgulama sonucunu gözetmeden müşterilerinin konaklamasına izin veren tesisler 10 gün faaliyetten men edilecek. 

 

Şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanmasının önem taşıdığına dikkat çekilerek genelgede alınan tedbirler şöyle:

  • Başta belediyeler olmak üzere ilgili diğer kurum/kuruluşlar tarafından yürütülen her şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak.
  • Şehir içi toplu ulaşım faaliyetleri için kullanılan ulaşım kartlarını kişiselleştirmemiş durumda olan başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetim birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarınca, halihazırda kullanılmakta olan elektronik/akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara biran önce başlanacak.
  • Kovid­-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları izolasyon süresince durdurulacak.
  • İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 'Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu' konulu genelgede de, alınan tedbirler sıralandı:
  • Herhangi bir ayrım olmaksızın (özel-kamu, turizm işletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) müşterilerden Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması kodu istenecek ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra müşteri kabul edilecek.
  • HES kodu sorgulaması müşterilerin konaklama tesisine kabulü esnasında yapılacak, yapılan sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişilerin tesise kabul işlemleri gerçekleştirilecek.

Bu çerçevede Kovid­-19 tanısı konulduğu ya da temaslı olduğu tespit edilen kişilerle ilgili Kovid­-19 tanısı konulan ya da temaslısı olduğu anlaşılan müşteriler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı genelgeleri kapsamında 'Güvenli Turizm Sertifikası' uygulaması gereği oluşturulan 'misafir izolasyon odalarına' yerleştirilecek.

Kaynak : www.hitittv.net

https://www.hitittv.net/haberprint/toplu-ulasim-araclarinda-hes-kodu-sarti-63513.html