SGK Prim Borçlarında Peşinat Şartı Kaldırıldı

Kategori: ÇORUM - Tarih: 5 Şubat 2026 11:14
SGK Prim Borçlarında Peşinat Şartı Kaldırıldı

Sondakika Haber : SGK prim borçlarının tecil ve taksitlendirilmesinde işverenler lehine yeni düzenlemeler yapıldı. Yüzde 10 peşinat şartı kaldırıldı, taksit ve cari borçlarda esneklik sağlandı.

HİTİT TV NET


SGK PRİM BORÇLARINDA
İŞVERENLERE BÜYÜK KOLAYLIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarının tecil ve taksitlendirme işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlandığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle birlikte, işverenlerin ödeme yükünü hafifletecek bir dizi esnek uygulama hayata geçirildi.

YÜZDE 10 PEŞİNAT ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

SGK’nın, 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesi kapsamında yürüttüğü tecil ve taksitlendirme uygulamalarında yapılan değişikliklerle, daha önce zorunlu olan yüzde 10 peşinat şartı kaldırıldı.

Yeni uygulamaya göre tecil işlemi, ödeme planında yer alan ilk taksitin tam olarak ödendiği tarihte başlayacak. Ayrıca, ilk taksit dahil olmak üzere tüm taksitlerin eşit tutarlarda ödenebilmesinin önü açıldı.

TAKSİT AKSATMA SINIRI ARTIRILDI

Tecil şartlarının ihlal edilmiş sayılması için gereken limitler de borçlular lehine yeniden düzenlendi. Önceki uygulamada bir takvim yılı içinde 3 taksit aksatılması halinde tecil bozulurken, bu sınır 4 taksite çıkarıldı.

Aynı şekilde, mücbir sebep kapsamında ertelenen borçlarda da tecilin bozulma sınırı 3’ten 4 taksite yükseltildi.

CARİ AY PRİM BORÇLARINDA ESNEKLİK

Taksitlendirme devam ederken cari dönem primlerinin ödenmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlarda da esneklik sağlandı.

Daha önce bir takvim yılında en fazla 2 cari ay prim borcunun ödenmemesi halinde tecil bozulurken, bu hak 3 aya çıkarıldı. Böylece işverenlere ek tolerans tanındı.

YENİDEN TECİL BAŞVURUSUNDA KOLAYLIK

Tecili bozulan borçlular için yeniden başvuru şartları da gevşetildi. Önceki düzenlemede son 2 yıl içinde tecili 2 kez bozulanlar yeniden tecil talebinde bulunamıyordu. Yeni düzenlemeyle bu sınır 3’e yükseltildi.

Ayrıca, daha önce bozulmuş tecil işlemlerine ait borçların tamamen ödenmiş olması halinde, bu bozulmalar “sayaca dahil edilmeyecek” ve borçlular sicili temiz kabul edilerek yeniden tecil başvurusu yapabilecek.

Kaynak : www.hitittv.net

https://www.hitittv.net/haberprint/sgk-prim-borclarinda-pesinat-sarti-kaldirildi-131183.html