Petrol Fiyatlarında Fırtına Kapıda mı?

Kategori: Güncel - Tarih: 23 Haziran 2025 10:28
Petrol Fiyatlarında Fırtına Kapıda mı?

İsrail-İran savaşına ABD’nin katılmasının ardından, İran’ın bugün Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği iddia edildi. Bu adımın, küresel petrol ticaretinde büyük sarsıntıya yol açabileceği ve Türkiye’de benzin-mazot fiyatlarının 80-90 TL’ye çıkabileceği öngörülüyor. Uzmanlar, böylesi bir gelişmenin küresel enflasyonu da tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.

Hürmüz Boğazı Gerginliği: Petrol Fiyatlarında Fırtına Kapıda mı?

Haber 7'nin Özel haberi...

Ortadoğu’da tansiyon yeniden tırmanıyor. ABD’nin İsrail-İran savaşına doğrudan müdahil olmasının ardından İran’ın Hürmüz Boğazı’nı bugün kapatabileceği yönündeki iddialar küresel çapta yankı uyandırdı. Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin yaklaşık %20’sinin geçtiği stratejik bir geçiş noktası.

Ekonomistler, böyle bir hamlenin küresel piyasalarda şok etkisi yaratabileceğini belirtiyor. Özellikle enerji ithalatçısı ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin, petrol fiyatlarındaki sert artışlardan ağır şekilde etkilenebileceği vurgulanıyor.

 Ekonomik Yansımalar Ne Olabilir?
Uzmanlara göre boğazın kapanması halinde:

  • Petrol fiyatları 100 ila 130 dolar seviyelerine ulaşabilir.
  • Türkiye’de benzin ve mazot fiyatları 70-90 TL aralığına yükselebilir.

    • Küresel enflasyon artışa geçebilir; Avrupa’da resesyon, Çin’de ise üretim maliyetlerinde ciddi artış yaşanabilir.

     Savaş Büyüyebilir mi?
    Enerji uzmanları, Çin ve Rusya’nın Tahran’a ciddi uyarılarda bulunduğunu, olası bir kapatma hamlesinin sadece ekonomik değil askeri ve diplomatik sonuçlar da doğurabileceğini belirtiyor.

     LNG Krizi Kapıda mı?
    Hürmüz Boğazı aynı zamanda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) taşımacılığı için de kritik bir güzergâh. Kapanması durumunda doğalgaz fiyatları da tırmanabilir ve bu durum, Türkiye gibi enerji bağımlı ülkelerde üretim maliyetlerini daha da artırabilir.


     

Kaynak : Haber 7'nin Özel haberi

https://www.hitittv.net/haberprint/petrol-fiyatlarinda-firtina-kapida-mi--100333.html