Otomobil Fiyatları 100 bin TL düşebilir

Kategori: Asayiş haber - Tarih: 20 Kasım 2022 18:24
Otomobil Fiyatları 100 bin TL düşebilir

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sıfır otomobil almak isteyenlerin beklediği matrah düzenlemesinin, 1 Aralık tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.



Son iki yılda koronavirüs salgınıyla birlikte yaşanan çip krizi, ham madde ve taşıma maliyetlerindeki artış, tüm dünyada otomobil fiyatlarını etkiledi..

Türkiye'de döviz kurlarındaki artış ve enflasyonla birlikte otomobil fiyatları, rekor düzeye ulaştı.

Hükümetin otomobil vergilerinde matrah artırımına gidileceğini açıklamasının ardından bu kararın, otomobil fiyatlarına nasıl yansıyacağı ise merak ediliyor.

Daha önce yaptığı açıklamasında ÖTV indiriminin gündemde olmadığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya geldi.

OYDER Başkanı Altuğ Erciş ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı görüşmede sektöre ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, otomobildeki matrah düzenlemesi de gündeme geldi.

"Matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindi, 1 Aralık itibarıyla hayata geçirilecek"

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakan Nebati, görüşme sırasında otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti.

Nebati, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda ise, "İstişare odaklı görüş ve önerilerin yanı sıra devreye aldığımız uygulamaların çıktılarını kapsamlı bir şekilde ele aldık." ifadelerini kullandı.

Matrah düzenlemesi nedir

Otomobillerde yapılan vergi matrahı, otomobilin herhangi bir vergi olmadan çıplak fiyatını temsil etmekte.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah düzenlemesiyle ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak.

otomobil

Otomobil fiyatları düşecek

İndirimle birlikte ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşecek.

ÖTV oranının araç fiyatına yansıması

1.600 cm3'e kadar olan araçlarda, matrahı 120 bin TL'yi aşmayan araçlar için ÖTV oranı yüzde 45 olarak uygulanıyor.

Düzenlemeyle birlikte buradaki 120 bin TL'lik tutar 200 bin TL'ye çıkarılırsa fiyatlar nasıl değişeceği hesaplanıyor. Bu durumda şu anda yüzde 70'lik ÖTV diliminde bulunan araçlardan yüzde 45 ÖTV alınacak.

Yüzde 70'lik hesaplamayla bu aracın bugünkü fiyatı 400 bin TL civarında. 200 bin TL üzerinden yüzde 45 ÖTV ve yüzde 18 KDV hesaplandığında aracın fiyatı 342 bin 200 TL oluyor.

Tabii bu hesaplamalara MTV, Trafik-Tescil ve Ruhsat bedelleri dahil değil.

Yüzde 45'lik dilimin matrahı 250 bin TL'ye çıkarılırsa; yüzde 80'lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilimine girecek ve 531 bin TL'lik fiyatı 427 bin 750 TL'ye inecek.

Kaynak : www.hitittv.net

https://www.hitittv.net/haberprint/otomobil-fiyatlari-100-bin-tl-dusebilir-76860.html