Merkez Bankası’ndan dördüncü müdahale

Kategori: Asayiş haber - Tarih: 13 Aralık 2021 13:52
Merkez Bankası’ndan dördüncü müdahale

Döviz kurlarında yeni rekorlar gelirken Merkez Bankası döviz satarak bir kez daha müdahale etti. Müdahale haberiyle birlikte dolarda 14,32 seviyesi görüldü...

Dolarda yeni rekor! Dolar 14 TL'yi, euro 16 TL'yi aştı

Dolarda yeni rekor! Dolar 14 TL'yi, euro 16 TL'yi aştı
Merkez Bankası (TCMB), faiz indirimleriyle sıçrattığı döviz kurlarına bugün bir kez daha müdahale ediyor.

Bankadan yapılan açıklamada “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” denildi.

Banka, 1 Aralık, 3 Aralık ve 10 Aralık tarihlerinde de piyasaya doğrudan döviz satarak döviz kurlarına müdahale etmişti.

14,32 SEVİYESİNE GERİLEDİ

Bugün dolar/TL'de, 14,75 ve 14,99'luk rekorlar görülmüştü. Müdahaleyle birlikte dolar kurunda dalgalanma yaşanıyor.

Müdahale haberinin hemen öncesinde 14,58 olan kurda, müdahale haberiyle birlikte 14,32 seviyesi görüldü.

*******************************************************

 

Dolar/TL geçen hafta 13,95 lirayı aşınca Merkez Bankası doğrudan satış yoluyla kura müdahalede bulunmuştu. Bu Merkez'in benzer seviyeden 10 günde gerçekleştirdiği 3. müdahale oldu.

BORSA HAFTAYA REKOR SEVİYEDEN BAŞLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,01 artışla 2.056,01 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,53 puan ve yüzde 1,01 değer kazanarak 2.056,01 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA

Bu hafta TCMB başta olmak üzere küresel merkez bankaları piyasaların odağında olacak.

Çarşamba günü Fed faiz kararını duyuracak. Ardından perşembe bizim merkez bankamız, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını verecek. Cuma günü ise Japonya ve Rusya merkez bankalarının kararları takip edilecek.

Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına ilişkin olarak, Reuters anketine katılan 13 kurumun 12'sinin tahminleri haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan beklentiye göre politika faizinin yüzde 14'e indirilmesi bekleniyor. Bir ekonomist politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.

Öte yandan Fed'in varlık azaltımına gidip gitmeyeceği de izlenecekeler arasında. Son faiz kararında Fed'in aylık 120 milyar dolarlık varlık alımında 15 milyar dolarlık azalmaya gideceği duyurulmuştu. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda bu toplantıya dikkat çekerek, varlık alımı azaltımı (tapering) hızının artırılmasının değerlendirileceğini belirtmişti.

Fed faiz kararını 15 Aralık'ta açıklayacak.

Kaynak : www.hitittv.net

https://www.hitittv.net/haberprint/merkez-bankasi-ndan-dorduncu-mudahale-75610.html