Kamu-Sen'e göre asgari geçim endeksi 6 bin 897 lira

Kategori: Ekonomi - Tarih: 13 Ocak 2020 13:24
Kamu-Sen'e göre asgari geçim endeksi 6 bin 897 lira

Kamu-Sen'in araştırmasıyla, 2019 aralık ayında dört kişilik ailenin asgari geçim ücreti 6 bin 897 lira 69 kuruş oldu. Tek kişinin yoksulluk sınırı ise 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu...

Ar-Ge Merkezi'nce hazırlanan asgari geçim endeksinin aralık ayı verileri açıklandı. Dört kişilik ailenin asgari geçimi aralık ayında 6 bin 897 lira 69 kuruş olarak hesaplandı. Bu rakam, önceki aya göre yüzde 0.56 arttı.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı önceki aya göre yüzde 0.41 artış göstererek 2 bin 636 lira 64 kuruş, yoksulluk sınırı da 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu.

Dört kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 2 bin 560 lira 66 kuruş olarak hesaplandı. Sağlıklı beslenebilmesi için gerekli harcama tutarı da günlük 51 lira olarak belirlendi.

'Memur ve emekliye ek zam olmalı'

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, değerlendirmesinde ürünlerdeki zamların devam ettiğini kaydetti.

Kahveci, "TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığımız araştırma gerçeği gözler önüne seriyor. Vatandaşın mutfak masrafları artmaya devam ediyor. Bu şekilde de vatandaşın bütçesindeki açık her geçen ay biraz daha artıyor ve kapatılamaz hal alıyor" ifadelerini kullandı.

Kahveci'nin açıklaması şöyle:

"Zaten enflasyon farkı demek sıfır zam demektir. Dört kişilik bir ailenin aylık zorunlu harcamaları ortalama memur maaşının nerdeyse iki katına yükselmiştir. Dolayısıyla, her ay memur bir maaş içeriye girmektedir. Hazine ve Maliye Bakanı ülke ekonomisinin yüzde 5 büyüyeceğini söyledi. Herkes küçülme beklerken ekonominin büyüdüğünü görüyoruz. Ekonomi büyürken pastadan memurun, işçinin, asgari ücretlinin aldığı pay küçülüyorsa veya aynı kalıyorsa gelir dağılımı bozuluyor demektir. Memura ve emekliye ek zam verilmeli, bu bir zarurettir."

Kaynak : www.hitittv.net

https://www.hitittv.net/haberprint/kamu-sen-e-gore-asgari-gecim-endeksi-6-bin-897-lira-61987.html