
Türk futbolunda geniş yankı uyandıran “Hakemler Dosyası” soruşturmasında yeni bir aşamaya geçildi. Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun da aralarında bulunduğu 5 şüpheli hakkında tutuklama kararı verildi. İki şüpheli ise yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin savcılık işlemlerinin ardından sulh ceza hâkimliğindeki sorguları tamamlandı.
Mahkeme, Ferhat Gündoğdu, Ferdi Karadoruk, Yunus Yıldırım, Alican Sağlar ve Emre Kosif'in tutuklanmasına karar verdi. Ahmet Şahin ile Sebahattin Şahin ise yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
Gündoğdu'nun hukuki durumunda gece saatlerinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Haber kaynaklarına göre Gündoğdu, hâkimliğe ilk sevk edildiği iki suçlama yönünden tutuklanmadı. Ancak sorgu devam ederken dosyaya başka bir sorgu numarasıyla eklenen evrak kapsamında TCK'nın 135/2. maddesi yönünden tutuklanmasına karar verildi.
TCK 135, kişisel verilerin hukuka aykırı biçimde kaydedilmesine ilişkin hükümleri düzenliyor. Dolayısıyla haberlerde kullanılan “mobbing ve resmî belgede sahtecilikten tutuklandı” ifadesini doğrudan Gündoğdu'nun tutuklama gerekçesi olarak yazmamak daha doğru olur.
Tutuklama kararı verilen isimler ve kaynaklarda belirtilen görevleri şöyle: MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu; Ferdi Karadoruk; eski MHK Üyesi Yunus Yıldırım; TFF Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi Teşkilat Sorumlusu Alican Sağlar ve İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı Emre Kosif.
Eski MHK Başkan Vekili Ahmet Şahin ile MHK Üyesi ve TFF Eğitim ve 4. Bölge Sorumlusu Sebahattin Şahin hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak adli kontrol kararı verildi.
Soruşturma dosyasında hakemlerin klasman değişiklikleri, atama süreçleri, sınav uygulamaları ve bazı hakemlerin uzun süre görevlendirilmemesi gibi çeşitli iddialar bulunuyor. Gündoğdu'nun emniyet ifadesinde bu iddiaların önemli bölümünü reddettiği; hakemlerle ilgili kararların kişisel değil kurul kararları çerçevesinde alındığını ve bazı uygulamaların performans gerekçelerine dayandığını savunduğu aktarılıyor.
Bu noktada tutuklama bir mahkûmiyet kararı değil, soruşturma aşamasındaki koruma tedbiridir. Şüpheliler hakkındaki suçlamalara ilişkin nihai hukuki değerlendirme yargılama sürecinde yapılacak.
https://www.hitittv.net/haberprint/hakemler-dosyasinda-5-tutuklama-mhk-baskani-ferhat-gundogdu-tutuklandi-152091.html