Vergi bilincinin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmasına yönelik olarak düzenlenen vergi haftası etkinliklerinin Maliye çalışanlarının sorunlarının ele alındığı, çözüm önerileri ile ilgili olarak çalışanların düşüncelerine değer verildiği fırsatlara dönüştürülmesi gerekmektedir.
Değerli basın mensupları, kıymetli arkadaşlar,
Bilindiği gibi, her yıl Şubat ayının son haftası Vergi Haftası olarak kutlanmaktadır.
Bizler de Büro Memur-Sen olarak Vergi Haftasını farklı etkinliklerle kutlamak isterdik ancak, ülkemiz gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan vergileri toplayan, devletin bütçesini yapan, harcamalarını kontrol eden Maliye Bakanlığı çalışanlarının uğradığı hak kayıpları ve verilmeyen haklar karşısında Maliye personeli için bu tür etkinlikler çalışanla alay etmenin dışında bir anlam taşımamaktadır maalesef.
Değerli basın mensupları,
Vergi bilincinin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmasına yönelik olarak düzenlenen vergi haftası etkinliklerinin Maliye çalışanlarının sorunlarının ele alındığı, çözüm önerileri ile ilgili olarak çalışanların düşüncelerine değer verildiği fırsatlara dönüştürülmesi gerekmektedir.
Aksi halde ne kadar afili/süslü cümleler kurulursa kurulsun vergi haftası kutlamaları ilkokul müsamerelerinin önüne geçememekte ve bir açıdan da kamu imkanlarının ve iş gücünün heba edilmesine neden olunmaktadır.
Gerçek ve nitelikli bir mali yapı, maliye çalışanlarından ve onların beklentilerinden bağımsız olarak oluşturulamayacaktır.
Gerek Bakanlık ve gerekse de Gelir İdaresi Başkanlığının bu yönde, çalışanları memnun ve motive edecek çalışmalar içerisinde olduğunu söylememiz ise maalesef mümkün gözükmüyor.
Maliye ve Gelir idaresi çalışanları toplam bazda milyonlarca lira değerindeki evraklara büyük bir risk altında imza atmaktadır. Yapılan görevin her alanında başta para ve menkul, gayrimenkul kıymetler olduğu için çalışanların azami dikkatli ve mevzuata hakim olması gerekmektedir. Yapılacak en ufak bir hatanın düzeltilmesi çok zor olmaktadır. Bazen ise en ufak bir hata nedeniyle personele karşılanması güç olan zimmetler çıkmaktadır ve personel aylar hatta yıllar süren mahkemelerle uğraşmak zorunda kalmaktadır.
Ülkemiz ekonomisi için gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden çalışarak milyarlarca vergiyi tahsil eden Maliye çalışanları maalesef emeklerinin karşılığını alamamaktadır.
Kıymetli arkadaşlar,
Büro Memur-Sen olarak bizler kimseden haksız bir uygulama istemiyoruz. Bizler Maliye çalışanlarının alın terinin, emeğinin karşılığını istiyoruz. Maliye çalışanlarına yapılan adaletsizliğin, haksız uygulamaların giderilmesini istiyoruz.
Elbette halkın her kesiminde olduğu gibi kamu çalışanlarında da ülkenin artan refahından pay alma arzusu vardır. Bu arzu yasadışı bir arzu değildir ve ülke refahına katkıda bulunan tüm kamu çalışanlarının hak ettikleri bir hedeftir.
Bu vesile ile aşağıda sıralayacağımız hususların Maliye çalışanları için önem arzettiğini ve hükümetlerin ve bürokrasinin asıl görevinin de bu sorunların çözümüne odaklanmak olduğunu, hükümetin ve bürokrasinin Maliye çalışanlarının cebinden elini çekmesi gerektiği hususunu kamuoyunun bilgilerine sunmak isteriz.
Buna göre;
-Çalışma verimliliğinin arttırılması ve moral motivasyonun arttırılması için personelin mali ve özlük haklarda iyileştirme yapılmalı, belirteceğimiz talepler dikkate alınmalıdır.
-Gelir uzmanlığı ve defterdarlık uzmanlığı özel sınavları yeniden açılmalıdır. Sınavlar bir defaya mahsus olarak değil, ihtiyaç duyulduğunda açılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
-Halen yürürlükteki uygulama ile çalışanların büyük bir kısmı Uzmanlık sınavlarında başarı kazanmış olmakla birlikte, Teşkilata büyük katkıları olan ancak Uzmanlık sınav başvurusu için şartları tutmayan personelin en azından Uzman Yardımcılığı konumuna yükselebilmeleri açısından yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.
-Yıllardır bir büyük beklenti olan tazminatların emekli maaşlarına yansıtılması artık gerçekleştirilmelidir. Aksi halde Maliye çalışanlarının emekli olmaları halinde uğradıkları mağduriyetin önüne geçilmesi zor gözükmektedir.
-Tüm birimlerde fazla mesai yapan çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmelidir.
-Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personele görevde yükselme sınavı açılmalı ve bu kadroda çalışanlara ek gösterge verilmeli.
-Şoför kadrosunda çalışan personele veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu sınavsız verilmeli.
-Mali Hizmetler Sınıfı oluşturularak, genel müdürden yardımcı hizmetliye kadar tüm personelin ek göstergeleri yeniden düzenlemelidir.
Kıymetli arkadaşlar,
Vergi Haftası uygulaması eğer Maliye çalışanlarının sorunlarının ele alındığı bir süreç olarak sürdürülecekse bizce de anlamlı ve faydalı olacaktır. Aksi takdirde dostlar alışverişte görsün misali üst düzey bürokratların kendilerini basın yoluyla tanıtma gösterisine dönüşecekse, bu hafta için ayrılan ödeneğe ve milletin vergilerine yazık olacaktır.
Kıymetli arkadaşlar,
Emin olun ki, bu istediklerimiz kurum için, devlet için ekstra bir külfet getirmemektedir. Bu taleplerimiz yerine getirildiği takdirde, Maliye çalışanlarının morali düzelecek, çalışma barışı yeniden tesis edilmiş olacaktır. Bu taleplerimiz uygulandığında Maliye çalışanları ülkemiz ekonomisine daha fazla katkıda bulunacağından kimsenin şüphesi olmasın.
Bu duygu ve düşüncelerle önümüzdeki süreçte çalışanların sorunlarının çözüldüğü herkesin eşit bir şekilde bütçe imkanlarından yararlandırıldığı, mutlu, müreffeh çalışma ortamlarının sağlandığı günler olmasını diliyorum.
Kamuoyuna saygıyla duyrulur.
Erdoğan CENGİZ
Büro Memur-Sen
Çorum Şb.Bşk.
Kaynak : www.hitittv.com
https://www.hitittv.net/haberprint/buro-memur-sen--corum-subesi-vergi-haftasi-basin-aciklamasi-16803.html