Muzaffer Külcü, 6-7 aylık bir zaman diliminde yapılan çalışmalarda işin son noktasına gelindiğini belirtti. “Biz devletçi ekonomini benimseyen yönetim anlayışına sahip değiliz. Biz mümkün olduğu kadar hizmetlerin özel sektör tarafından yapılmasını benimseyen bir anlayışa sahibiz” diyen Külcü, zaman zaman hiç istemedikleri bazı durumların ortaya çıktığını dile getirdi.
En temel beslenme ürünü olan ekmeğin Çorum’da her gün 200 binin üzerinde üretilip tüketildiğini bildiren Külcü, “İçinde bulunduğumuz şartlardan dolayı böyle bir adımı atmak mecburiyetinde kaldık” diye konuştu. Geçmişte de Çorum Belediyesi’nin ekmek üretimi yaptığını, ancak fırıncılarla yapılan anlaşmanın ardından bu uygulamadan vazgeçildiğini hatırlatan Başkan Külcü, yapılan anlaşma gerekçelerini de anlattı.
Bu duruma gelinmesinde iki kötü tecrübelerinin olduğunu anlatan Külcü, bunlardan birinin 2015 yılında fırıncılar odasının seçimlerden 15-20 gün önce ekmeğin fiyatı 60 kuruştan 1 liraya çıkarması olduğunu belirterek, “Bu bir kere ekonomik zorunluluk olsa bile, adaba, edebe ve sosyal ilişkilere aykırı bir tutumdur. Hangi partiye olduğunun hiçbir önemi yok. Seçime 15 gün kala eğer ekmeğin fiyatı ile oynanıyorsa, orada iyi niyetten bahsetmek mümkün değildir” diye konuştu.
BAŞKAN KÜLCÜ: “DEVLETLE DANS EDİLMEZ”
İkincisinin ise çok daha kötü bir tecrübe olduğunu anlatan Külcü, bir fırıncı esnafından gelen çirkin ve gayri ahlaki durumlardan bahseden mektupla birlikte başladığını açıkladı. Külcü, daha sonra da mektubu okudu. Kendisinin de oda başkanı ve yönetimine gayri ahlaki durumlara düşmemelerini söylediğini, ama kendilerinin gelen bilgilerin doğru olmadığını bildirdiklerini hatırlatan Başkan Külcü, kendilerine son sözünün “Devletle dans edilmez” olduğunu belirterek, devletle dans edilmeyeceğinin bir süre sonra ortaya çıktığını kaydetti.
Yeniden bu sıkıntıların yaşanmaması için Belediye olarak hazırlıkları yapmaya başladıklarını vurgulayan Başkan Külcü, “Lafı eğip bükmeden söylüyorum; Milletin ekmeği ile oynatmayız. Herkesin bunu bilmesi lazım. Akıllarına estiği gibi ekmeğe zam yapmak, gramajını küçültmek gibi bir kararı alamayacaklar. Eğer bir karar alınacaksa o kararla ilgili son sözü söyleyecek yer Belediye olacaktır. Fırıncılarla asla bir rekabet duygusu içerisinde değiliz ve olmayacağız. Onlar işlerini yapmaya devam etsinler. Asla gayri hukuki ve ahlaki yollara sapmasınlar” şeklinde konuştu.
80 fırıncının her birinin kendileri için değerli olduğunu söyleyen Külcü, “Esnafımız başımızın tacıdır. Ama herkesin şunu bilmesi lazım ki, esnaf ne kadar önemli ise, geriye kadar 260 bin insanımız da bizim için o kadar önemlidir” dedi. Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin 500 metrekarelik alana sahip fabrikanın devraldığını ve deneme üretimi yapılan fabrikanın kısa sürede seri üretime başlayacağını ifade eden Külcü, Halk Ekmek Fabrikası’nın 6 milyon TL’ye mal olduğunu açıkladı.
Halk Ekmek Fabrikası’nın bir vardiyada 25 bin adet kapasiteli olduğunu, 3 vardiya ile çalıştırmayı planladıkları fabrikadan 75 bin adet ekmek üretilebileceğini söyleyen Külcü, fabrikaya 30 gün içerisinde yerleştirecek iki ünite ile şehrin tüm ekmek ihtiyacının karşılanabileceğini de vurguladı. Üretilecek ekmeğin taş tabanlı fırında üretileceğini ve her hangi bir kara fırında üretilen ekmeğin tadıyla aynı olacağını ifade eden Külcü, üretilen ekmeğin dağıtımının bu sene belediyenin yapacağını ve 3 adet aracın alındığını bildirdi ve araçların 15 Temmuz Hürriyet Parkı’nda tanıtımının yapıldığını duyurdu.
Yazı Çarşı’da Halk Eğitim Merkezi önü, Saat Kulesi yanındaki Halk Otobüsleri durağı ile Milönü’nde Eti Anadolu Lisesi yanına büyük büfeleri yerleştireceklerini, ayrıca 35 noktada da küçük büfelerin konacağını açıklayan Külcü, yılsonu itibariyle de izinsiz olarak ekmek satışı yapılan büfelerin de kaldırılacağını anlattı. Fırıncılarla yarışarak ucuza ekmek satmak gibi bir düşüncelerinin asla olmadığını bir kez daha yineleyen Başkan Külcü, kurulan işletmenin hayırlı olmasını temenni etti.
https://www.hitittv.net/haberprint/baskan-kulcu--milletin-ekmegi-ile-oynatmayiz--33922.html