4.Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu Çorum'da başladı

Kategori: Ekonomi - Tarih: 7 Mayıs 2015 10:39
4.Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu Çorum'da başladı

Çorum Hitit Üniversitesi Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği 4.Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumunun açılış programı başladı.Programa Çorum Milletvekilleri Salim Uslu,Cahit Bağcı,Vali Ahmet Kara,Rektör Reha Metin Alkan,TSO başkanı Çetin Başaran Hıncal,Ticaret Borsası başkanı Ali Bektaş,ve çok sayıda davetli katıldı.

..
Çorum Hitit Üniversitesi 170 Bölüm/Program’da,7 Fakülte,3 Enstitü,2 Yüksek Okul, 7 Meslek Yüksek Okulu ile eğitim ve öğretime devam etmektedir.
Salim Uslu : Hitit Üniversitesimiz  Kontenjanlarını %100 dolduran 20 Devlet ve Vakıf üniversitesinden biri oldu.




IV. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu dün Çorum’da başladı.

Hitit Üniversitesi ile Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen programda Türk Dünyası ülkeleri arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TİKA, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vakıfbank, Çorum Belediyesi, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Çorum Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ÇESOB) katkılarıyla düzenlenen programın açış töreni Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Forumun açılışına Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, bazı daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sanayici ve işadamları, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

ORGANİZASYONA KATKI SAĞLAYANLAR UNUTULMADI

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın sunuculuğunu Öğretim Görevlisi Özlem Demirtaş ile SauleYussupova üstlendi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın açış konuşmasının ardından sırasıyla kürsüye gelen Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ve Vali Ahmet Kara birer selamlama konuşması yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından organizasyona katkılarından dolayı Prof. Dr. Sabri Hizmetli ve Prof. Dr. Ali Özek’in yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mahmut Evkuran, Vakıfbank Genel Müdürlüğü adına Çorum Şube Müdürü Erol İmamoğlu, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’a Hitit Üniversitesi tarafından teşekkür plaketi ve çeşitli hediyeler verildi.

ALKAN’DAN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “300 milyonluk Türk Dünyası’nın temsilcileriyle böyle bir etkinliğe evsahipliği yapmak Çorum ve üniversitemiz adına gurur verici” dedi.

Türk Dünyası’ndan 100’ü aşkın bilim insanının katılımıyla gerçekleşen organizasyonda sadece ekonominin konuşulmayacağını anlatan Reha Metin Alkan, forumda ortaya konacak başlıkların yol haritası teşkil edeceğini söyledi.

Dünya çapında 4 milyonu aşan ülkeler arası öğrenci değişiminin 2025’te 8 milyona çıkacağının tahmin edildiğini belirten Alkan, Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrenci sayısının ise 55 bin civarında olduğunu açıkladı.

Türk Dünyası’nın nüfus potansiyeli ve kaynaklarıyla önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Rektör Alkan, “Yeni işbirliklerinin zamanı geldi” dedi.

Somut işbirliği ve somut sonuçlar hedeflediklerini vurgulayan Alkan, oluşan sinerji sayesinde önemli adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti.

Alkan, organizasyonun Çorum’da düzenlenmesine destek veren ve programda emeği geçenlere teşekkür etti.

HİZMETLİ: ‘TÜRK DÜNYASI, TÜRKİYE’Yİ BEKLİYOR’

Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, “Hedefimiz, Türkiye’nin öncülüğünde Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğini sağlamak” dedi.

Türk Dünyası’nın gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmesi gayesiyle çalıştıklarını anlatan Sabri Hizmetli, Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun da bu amaçla düzenlendiğini kaydetti.

“Türk Dünyası, her alanda Türkiye’nin desteğini bekliyor” diyen Hizmetli, “Allah devletimize güç versin. Son 13 yıllık istikrar döneminde Türkiye, Türk Dünyası’na önemli katkılar verdi” diye konuştu.

Ülkeler arası işbirliğinin artırılması için öğrenci değişiminin önemine işaret eden Prof. Dr. Hizmetli, YÖK’ten yabancı öğrencilere uygulanan imtihan zorunluluğunun kaldırılmasını istedi.

BALCI: ‘NİHAYET İKİ YAKAMIZ BİR ARAYA GELİYOR’

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, “Türk dünyasının iki yakası bir araya geliyor” dedi.

Türk Dünyası’nın çok ağır bedeller ödemeden önemli bir fırsat yakaladığını anlatan Sebahattin Balcı, “Kimseye muhtaç değiliz. İnsan kaynağı ve ekonomik açıdan ne gerekiyorsa Türk Dünyası’nda var. Şimdi birlik zamanı. Bu bir imtihan. İşimiz çok, vaktimiz yok. O nedenle dilde, fikirde ve işte birlik olmalı. Düzenlenen bu forumun yeni işbirliklerine kapı aralamasını diliyorum” diye konuştu.

V. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun Pamukkale Üniversitesi’nin evsahipliğinde düzenlenmesi kararlaştırılırken Balcı, organizasyonun 6.’sının ise Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nce yapılması teklifinde bulundu.

ÖZEK’TEN DİL ve ALFABE BİRLİĞİ VURGUSU

İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, “Türk Dünyası’nın en önemli işi dil ve alfabe birliği olmalı” dedi.

“Bu hususlarda birlik olmadan Türk Dünyasının birbirini anlaması mümkün değil” diyen Ali Özek, “Aynı dili konuşuyoruz. Aynı inanca sahibiz ve aynı kökten geliyoruz ama birbirimizi anlamıyoruz” tespitinde bulundu.

İSAV Başkanı Prof. Dr. Özek, “Bu birliği sağlamak Türkiye Cumhuriyeti’nin görevi. Dil ve alfabe birliğinin sağlanmasında hükûmetin sorumluluğu büyük. Bu tür forumlarla paylaşımı artırarak bugüne kadar yaya kaldığımız işbirliğini geliştirmeliyiz” diye konuştu.

BAĞCI, USLU ve KARA’DAN MESAJLAR

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, her alanda büyük bir dönüşüm başlatan Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayarak, “Dünya, Türkiye mucizesini konuşuyor” dedi.

Bağcı, Türkiye’nin dönüşümde önemli bir model teşkil ettiğine dikkat çekerek Türk Dünyası ile ilişkilerde ortaya konan hedeflerin AK Parti iktidarları döneminde gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, üç gün sürecek Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nda 161 bilim insanının tebliğ sunacağını söyledi.

Türk Dünyası’ndaki dağınık yapıyı giderip toparlayacak ve potansiyel gücü ortaya çıkaracak bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunun altını çizen Salim Uslu, “Bu hususta devlet idareleri kadar üniversiteler ve STK’lara da sorumluluk düşüyor” dedi.

Türk Dünyası için ortaklaştırma, üst kimlik ve bilge isimlerden oluşan ortak akıl hareketine ihtiyaç olduğunu dile getiren Uslu, forumda ortaya çıkacak sonuçların siyasiler için bu hususta ev ödevi teşkil edeceğini kaydetti.

Çorum Valisi Ahmet Kara da Türkler’in en eski ve en büyük medeniyetleri kuran bir millet olduğunu belirterek “100 yıl süren göçle ayrı düştük. Tarihimizi başkalarından öğrendiğimiz için geçmişle bağımızı kopardılar” dedi.

TÜRKSOY ve TİKA’nın çalışmalarından da bahseden Vali Kara, “Gaspıralı İsmail’in dilde, fikirde ve işte birlik felsefesi mutlaka hayata geçirilmeli. Bir ve beraber olmalıyız” diye konuştu.

Bugün gerçekleşecek oturumlarla devam edecek ‘IV. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun yapılacak sunumların ardından yarın sona ereceği bildirildi.


Kaynak : www.hitittv.com

https://www.hitittv.net/haberprint/4-uluslararasi-turk-dunyasi-ekonomi-forumu-corum-da-basladi-17743.html